Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt personeel en materiaal naar Mali om cholera-epidemie te bestrijden


AZG stuurt een volle charter met medisch materiaal en personeel naar Mali, om de cholera-epidemie te bestrijden die zich in het land verspreidt. De voorbije drie weken werden gevallen van cholera ontdekt in de zuidelijke steden Macina en Koulikoro. Een team van AZG-werkers en plaatselijke gezondheidsautoriteiten ging de situatie ter plaatse onderzoeken en stelde nog meer gevallen vast. Deze zeer besmettelijke, door water overgedragen ziekte lijkt zich langs de Niger-rivier te verspreiden in noordelijke richting, want er zijn ook gevallen opgespoord in Ségou en Mopti.

"Tot dusver telden we 693 cholerapatiëntenc, van wie er 55 overleden zijn", verklaart Luc Derlet, operationeel coördinator voor AZG. “De zeven gevallen die zijn ontdekt in Mopti, een grotere stad in het noorden, zijn bijzonder verontrustend, aangezien ze een grote groep mensen bedreigen. Onmiddellijke isolatie en behandeling staan centraal in onze aanpak, om te verhinderen dat de epidemie zich verder verspreidt. Een preventieprogramma is de volgende logische stap.”
Derlet schat dat een half miljoen mensen bedreigd worden. De lokale bevolking bestaat vooral uit nomadenvissers die van het rivierwater afhankelijk zijn om te drinken, te koken en te wassen. Dat is de reden waarom de cholera zich snel verspreidt.
“We zullen twee of drie cholerabehandelingscentra openen langs de Niger, op plaatsen met de hoogste concentratie choleragevallen, waar de patiënten geïsoleerd kunnen worden behandeld. Daarnaast zullen we vijftien kleinere structuren oprichten langs de rivier, om de toegang tot de meer afgelegen gebieden te verbeteren. Onze teams leggen de trajecten vooral per boot af. We gaan wellicht acht internationale en ongeveer twintig nationale medewerkers inzetten voor deze choleranoodinterventie”, vervolgt Luc Derlet.
AZG heeft intussen de eerste cholerabehandelingskits verstuurd vanuit Burkina Faso en Ivoorkust. De zending uit Oostende bestaat uit 30 ton medisch en logistiek materiaal en arriveert morgen. Met dit materiaal zouden de behandelingscentra tegen halfweg volgende week operationeel moeten zijn.
“Zodra de cholerabehandelingscentra goed functioneren, zullen we overwegen om ook alternatief en veilig drinkwater te leveren, zodat de epidemie zich niet verder kan verspreiden langs de rivier”, besluit Luc Derlet. “Dat vereist echter aanzienlijk meer materiaal en personeel. We concentreren ons eerst op het behandelen van de patiënten en zullen dan onze interventie uitbreiden of aanpassen, afhankelijk van hoe de epidemie zich verder ontwikkelt.”