Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG reageert op nieuwe cholera-epidemie


Na een nieuwe cholera-epidemie in de Burundese hoofdstad Bujumbura heropent AZG haar gespecialiseerd behandelingscentrum voor de ziekte.

Op maandag 17 januari sloeg het Burundese ministerie van Volksgezondheid alarm: de voorbije dagen waren in de twee grootste ziekenhuizen van de hoofdstad 66 gevallen van cholera vastgesteld. De besmettingsbron is nog niet bekend, maar de meeste gevallen zijn afkomstig van Kamenge, één van de armste wijken van Bujumbura, waar ook het AZG-centrum gelegen is.
Het aantal slachtoffers blijft stijgen”, aldus AZG-landverantwoordelijke Fabio Pompetti. “Sinds maandag, toen er alarm geslagen werd, zijn nog eens 42 gevallen ontdekt. We hebben ons centrum heropend en 12 nieuwe verpleegkundigen in dienst genomen. Er zijn nu 80 bedden beschikbaar, dus zouden we de onmiddellijke noden moeten kunnen lenigen.
Tegelijkertijd voeren de lokale autoriteiten een sensibiliseringscampagne voor het grote publiek en gebruiken ze in het gebied een chlooroplossing in sprayvorm om de bacterie te vernietigen. Ondertussen moeten de patiënten overgebracht worden van de ziekenhuizen naar het AZG-centrum, om verdere besmetting te vermijden.
"De eerste dagen zijn drie patiënten thuis gestorven omdat hun familie de opnameprijs (3,5 euro) niet kon betalen”, vervolgt Fabio Pompetti. "Vervolgens brak de epidemie uit en werd de gezondheidszorg gratis. Jammer genoeg voor deze arme gezinnen was het te laat. Wat nogmaals bewijst dat de gebrekkige toegang tot gezondheidszorg een schrijnend probleem is in Burundi.”
Het AZG-centrum bestaat al sinds 1995. Het werd opgericht om ontheemden te behandelen nadat Kamenge tijdens de burgeroorlog met de grond gelijk was gemaakt. Sindsdien fungeerde het als bijkomend voedingscentrum voor ondervoede kinderen, als cholerakliniek en als uitbreiding van het naburige AZG-centrum voor oorlogsgewonden. In 2003 en 2004 brak er na het ondertekenen van het machtsdelingsakkoord weer een periode van relatieve vrede aan in Burundi. Het choleracentrum ging dicht, maar bleef toch stand-by, aangezien de erbarmelijke hygiëne en het gebrek aan zuiver water in de voorstadswijken op elk ogenblik weer een cholera-epidemie kunnen veroorzaken.
Cholera kan fataal zijn, en er breken in heel Burundi geregeld epidemieën uit. In juni 2004 behandelde AZG 200 patiënten in de provincie Cibitoke, toen de ziekte daar uitbrak. Cholera ontstaat vooral in omgevingen met onvoldoende hygiëne en slecht sanitair, maar is niet dodelijk als ze tijdig wordt opgespoord. De ziekte leidt snel tot uitdroging, maar die kan behandeld worden door de patiënt intraveneus gemiddeld 8 tot 10 liter water per dag toe te dienen. Binnen 48 uur treedt meestal volledig herstel op. Toch eist cholera in heel wat regio’s in het Grote-Merengebied nog altijd een zware tol.