Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG helpt bevolking die op de vlucht is voor geweld


Acht extra internationale AZG-medewerkers zijn in Kenia aangekomen om de noden van de bevolking te evalueren en de inwoners bij te staan. Het land is sinds 29 december immers in de ban van geweld en onveiligheid. De HIV/aids- en tuberculoseprojecten in Naïrobi en West-Kenia blijven geopend. Daarnaast helpt AZG ook duizenden mensen die de voorbije dagen op de vlucht sloegen voor het geweld.

Interview met dr. Ian Van Engelghem, medisch coördinator voor AZG in Nairobi
In Eldoret, een drukke doorgangstad in de Westelijke Provincie, startte AZG met het verlenen van bijstand aan de naar schatting 30.000 mensen die begin januari aankwamen in de stad. Een team van twee artsen, een chirurg, twee logistieke medewerkers en een verpleegkundige ondersteunt het ziekenhuis van Eldoret en helpt bij de distributie van hulpgoederen, zoals plastic zeilen, deken en jerrycans, aan de bewoners van de nederzettingen rond de stad. Vanuit Burnt Forest werden mensen die een operatie nodig hadden, doorverwezen naar Eldoret. Het AZG-team start ook met het ondersteunen van drie gezondheidsstructuren in verschillende kampen in Eldoret en onderzoekt de noden in de omliggende gebieden, zoals Moi’s Bridge en Turbo, waar de armste ontheemden zich lijken te vestigen.

Ook ten zuiden van Eldoret, in Nakuru en Molo, helpt AZG mensen die in onveiligheid leven. Sinds begin december bieden AZG-teams in Molo medische zorg aan mensen die vluchtten voor gewelddadige confrontaties. Sinds 29 december is het aantal ontheemden in de stad drastisch toegenomen, met minstens 26 kampen in de landelijke gebieden rond Kuresoi en Molo. In Molo deelt AZG hulpgoederen uit aan de ontheemden. Mobiele teams bezoeken de kampen en logistieke teams zorgen voor water en verbeteren de hygiënische omstandigheden. Het Provinciaal ziekenhuis van Nakuru lijkt nu normaal te draaien. Daarom hebben de AZG-teams er hun activiteiten afgebouwd, maar ze blijven beschikbaar voor ondersteuning indien nodig.
 
De voorbije dagen hebben AZG-teams via helikoptervluchten de toestand geëvalueerd in verschillende gebieden in West-Kenia, waar grote aantallen ontheemden zijn gemeld. Tot nog toe werd de situatie onderzocht in Kericho, Ikonge, Longani, Kisi, Kisumu, Migori, Narok, Kapsokweni, Muhoroni, Koru en Nandi Hills. Deze evaluaties gaan door tot eind deze week. De situatie verandert snel en moet van nabij worden opgevolgd, zodat AZG kan inspelen op de medische noden.

Door de onveiligheid in de hoofdstad moest AZG enkele HIV/aidsklinieken in de sloppenwijken van Naïrobi een paar dagen sluiten. Op dit moment hervatten ze hun activiteiten. Het Gezondheidscentrum van Zuid-Kibera – een van de drie AZG-klinieken in de sloppenwijk Kibera in Naïrobi – kon op 31 december opnieuw de deuren openen. In de eerste twee dagen na de heropening behandelde AZG 62 patiënten, waarvan de helft gewond raakte bij geweld. Nu de toestand in Naïrobi rustiger wordt, stijgt het aantal mensen dat naar de klinieken komt. Op 8 januari werden 280 consultaties verricht in het Gezondheidscentrum van Zuid-Kibera en 250 in het Mbagathi Districtziekenhuis, waar AZG HIV/aidszorg biedt. De teams hopen de twee andere HIV/aidsklinieken in Kibera een van de volgende dagen te kunnen heropenen.

In Mathare, een sloppenwijk aan de oostrand van Naïrobi, gingen de AZG-teams op 1 januari opnieuw aan het werk. Eerst behandelden de teams 19 noodgevallen, waarvan sommigen gewond raakten bij het geweld. De voorbije dagen slagen meer HIV/aids- en tbc-patiënten van AZG erin om naar de kliniek te komen voor hun behandeling. Op 8 januari werden 200 consultaties verricht, 160 voor mensen met HIV/aids en 40 voor tbc-patiënten.

De projecten in Busia en Homa Bay, in het westen van Kenia, beginnen opnieuw normaal te draaien. In Busia bieden de AZG-teams naast HIV/aidszorg ook drinkwater, dekens en plastic zeilen aan ontheemden die op zoek waren naar onderdak nabij het politiebureau in de stad.

In alle HIV/aids- en tbc-projecten van AZG zien de teams een aantal patiënten die hun antiretrovirale of hun tbc-medicijnen zijn kwijtgeraakt in het tumult van de voorbije dagen. AZG-medewerkers behandelen ook patiënten die niet aan hun medicijnen geraken omdat hun klinieken gesloten zijn. Hoewel de meeste klinieken stilaan lijken te heropenen, maakt AZG zich grote zorgen over deze patiënten en de onderbreking van hun behandeling.