Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG grijpt in bij cholera-uitbraken in Kameroen, Tsjaad, Niger en Nigeria


Cholera is in die regio endemisch, maar er nu waren veel meer gevallen dan gewoonlijk.

Aan het begin van de zomer stak cholera de kop op in vier buurlanden in westelijk Afrika. Artsen Zonder Grenzen heeft daarom behandelingscentra geopend in Kameroen, Tsjaad, Niger en Nigeria.

Cholera is een bacteriële infectie die leidt tot zware waterige diarree en braken. De behandeling is eenvoudig: het vochtverlies wordt gecompenseerd met een rehydrateringstherapie op basis van zout en suiker, die oraal of met een infuus wordt toegediend.  “Door de snelle uitdroging kan cholera in amper een paar uur fataal zijn. Het moet snel worden behandeld,” legt Issiaka Abou, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen voor Tsjaad, uit.

Tsjaad

De eerste gevallen van cholera in Tsjaad deden zich voor aan het einde van juni 2010. Sindsdien heeft de epidemie zich in 12 districten verspreid. Tot september werden 1836 gevallen gemeld, met een sterftecijfer van 5,2 procent (96 doden).   
In de Tsjaadse hoofdstad Ndjamena werd begin september het eerste geval van cholera geregistreerd en ondertussen werden twee districten (zuid en oost) door de epidemie getroffen. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het cholerabehandelingscentrum van het ministerie van Volksgezondheid.
Artsen Zonder Grenzen heeft ook rehydratatiepunten opgezet in basisgezondheidseenheden en heeft gezorgd voor een ambulance om ernstige gevallen naar het ziekenhuis over te brengen.
In het district South Ndjamena ondersteunen teams van Artsen Zonder Grenzen een behandelingscentrum in het Samaritan Hospital en een grote behandelingsunit in het Union Hospital. Daarnaast werden drie orale rehydratatiepunten opgericht.    
Midden september kwamen teams van Artsen Zonder Grenzen aan in het stadje Bol, in de regio Lac, waar al 673 gevallen en 47 doden werden gemeld. Er werd een behandelingsunit voor cholera opgezet in Bol en momenteel breidt het team zijn activiteiten uit naar Kaygaand en Tchokoutalia, waar de meeste gevallen zich voordoen.
Bovendien zijn er 130 gevallen van cholera en drie doden gemeld in Bokoro, waar Artsen Zonder Grenzen in mei een voedingsinterventie begon. Teams hebben, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, een cholerabehandelingscentrum opgestart, en bovendien voorzien we zowel technische als water- en sanitaire hulp.
Een team van Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid ook in Fianga aan de grens met Kameroen, waar een kleine uitbraak werd vastgesteld, en blijft de situatie in dat gebied evalueren.

Kameroen

In Kameroen werden de eerste gevallen begin mei gemeld, met daarna in juli een toename. Tot 12 september werden er 6119 gevallen van cholera vastgesteld in de provincie Uiterste Noorden van Kameroen, waarvan 410 mensen het leven lieten.
Artsen Zonder Grenzen startte en beheert twee cholerabehandelingsunits in Marau en Mokolo. In Kolofata en Mogode ondersteunen teams de units die er al zijn door te helpen met het hygiënische aspect en de behandelingen. Daarenboven schenkt Artsen Zonder Grenzen uitrustingen voor water/sanitair en medisch materiaal.
“We denken dat de epidemie in Kameroen nu haar hoogtepunt voorbij is, maar we moeten voorzichtig zijn met voorspellingen,” aldus arts Phil Humphris. Daarom gaat Artsen Zonder Grenzen nu door met het evalueren van locaties in de provincie Uiterste Noorden.

Niger

Tegen 17 september werden in het zuiden van Niger 567 gevallen van cholera ontdekt, 39 mensen overleefden de ziekte niet.  Sinds begin juli begonnen een aantal kleine uitbraken in de regio’s het dichtst bij de grens met Tsjaad en Nigeria, waaronder Diffa, Zinder en Maradi. Tot hier toe is er in het land nog geen officiële epidemie afgekondigd.
Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de plaatselijke gezondheidsautoriteiten en de gebieden waar de organisatie nog voedselprogramma’s lopen heeft. In de regio’s Marandi en Zinder heeft Artsen Zonder Grenzen zo samen met haar Nigerese partnerorganisatie Forsani personeel en medisch materiaal kunnen leveren om cholerabehandelingsunits op te zetten in Sae Saboua, Tibiri, Safo, N’Yelma, Dan Issa, Mazada Abdou, het Maradi-ziekenhuis en Hamdara. Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn ook betrokken bij huishoudelijke ontsmetting en sensibilisering.
Cholera blijft in Niger een lokaal probleem, in tegenstelling tot de malaria-epidemie en de ondervoedingscrisis. In het land werden sinds januari 2010 bijna 200.000 zwaar ondervoede kinderen en 1,2 miljoen gevallen van malaria gemeld. Sinds het begin van het jaar werden 85.000 zwaar ondervoede kinderen opgenomen. Aan 143.000 anderen, die kwetsbaar blijven, worden voedselsupplementen uitgedeeld.

Nigeria

In de staat Borno ondersteunt Artsen Zonder Grenzen het cholerabehandelingscentrum van het ministerie van Volksgezondheid in Maïdiguri, het district dat het zwaarst onder de epidemie te lijden heeft. De teams hebben op één week tijd al meer dan 300 patiënten behandeld, waarvan er zeven overleden.
Het verzamelen van gegevens en het verkennen van andere districten is nog aan de gang. Er zullen ook orale rehydratatiepunten worden opgezet om de eenvoudigste gevallen van cholera te kunnen behandelen in andere districten in de staat Borno.
In de staat Bauchi behandelen Artsen Zonder Grenzen-teams patiënten in het 200 bedden grote cholerabehandelingscentrum in het centrale ziekenhuis. Bovendien werden 31 orale rehydratatiepunten opgezet en zijn er gemeenschapsacties (chloring van water, bijbrengen van hygiëne en onderwijs) aan de gang om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Sinds midden juli werden al meer dan 3.300 gevallen behandeld door teams van Artsen Zonder Grenzen en personeel van het ministerie van Volksgezondheid.
In het noordwesten van Nigeria, en dan vooral in de staat Zamfara, hebben 8 op de 14 lokale overheden meer dan 1000 vermoede gevallen van cholera, en meer dan 100 doden aangegeven. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt met mobiele teams de klinieken van het ministerie van Volksgezondheid met bevoorrading, IEC, opleidingen en besmettingscontrole.
In het stadje Anka werd ook een cholerabehandelingsunit gebouwd.  Artsen Zonder Grenzen heeft bijkomend nationaal en internationaal personeel aangenomen om het ministerie van Volksgezondheid te ondersteunen bij hun acties.
Bovendien zal Artsen Zonder Grenzen twee cholerabehandelingsunits opzetten in twee aan elkaar grenzende districten en er komen orale rehydratatiepunten om de eenvoudigste gevallen van cholera te behandelen in andere districten van dezelfde staat.