Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG gedwongen om Lampedusa te verlaten


Artsen Zonder Grenzen moet na zes jaar haar activiteiten op het Italiaanse eiland Lampedusa stopzetten omdat de regering haar de toestemming weigert om verder te werken.

Vandaag beëindigt Artsen Zonder Grenzen (AZG) haar activiteiten in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa. AZG werd tot die beslissing gedwongen door het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat weigert een nieuwe overeenkomst te tekenen. Het Ministerie gaf ook de noodzakelijke goedkeuring om AZG verder te laten werken niet.

AZG organiseerde sinds 2002 gratis medisch onderzoek voor migranten die per boot aankwamen op Lampedusa, in het zuiden van Sicilië. Teams van AZG hebben 4550 migranten onderzocht sinds 2005, waarvan 1420 tussen januari en oktober 2008. De aanwezigheid van AZG op het eiland is noodzakelijk door het hoge aantal mensen dat er elke jaar op op de kust strandt – alleen al in 2008 meer dan 20.000 – en de regionale overheid voorziet zelf geen medische hulpverlening.
“Het is onaanvaardbaar dat in feite de facto gedwongen worden ons medisch en humanitair werk stop te zetten in een Europese staat,” zegt Loris de Filippi, de operationele manager van AZG in Italië, “hoewel onze medische teams van met dit soort situaties kunnen omgaan in zeer verschillende contexten, ook in heel gevaarlijke en gespannen situaties.”
AZG drukt zijn bezorgdheid uit over het gebrek aan medische opvang na haar vertrek. De medische staf heeft over de jaren een stijging vastgesteld van aandoeningen die veroorzaakt worden door de moeilijke reisomstandigheden van de migranten (shock, onderkoeling, brandwonden, etc.). Het soort vluchtelingen is ook sterk veranderd: er komen steeds meer mensen uit oorlogsgebieden zoals Somalië, Eritrea, Soedan en Ethiopië (nu 30%). Ook opvallend is de stijging van het aantal vrouwen (van 5% naar 12%) en kinderen ( van 2% naar 8%). Bovendien is ook het aantal zwangere vrouwen sterk toegenomen (151 sinds het begin van het jaar).
AZG raadt daarom zeer sterk aan om aangepaste gezondheidszorg te garanderen voor de migranten die op Lampedusa aankomen. AZG vraagt de Italiaanse regering om haar beslissing te herzien en de medische teams de toestemming te geven om hun werk te hervatten.
AZG werkt in Italië en Griekenland en opMakta om migranten die aan de zuidelijke grenzen van de Europese Unie landen, medische hulp te bieden.