Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG blijft aidszorg bieden en helpt de ontheemden


Interview met dr. Ian Van Engelghem, medisch coördinator voor AZG in Nairobi

Wat doet Artsen Zonder Grenzen momenteel in Kenia?
In Nairobi werken we in Kibera, één van de grootste sloppenwijken van de hoofdstad. Van de drie gezondheidscentra die AZG er beheert, is er momenteel één open. De andere twee worden in de volgende dagen opnieuw geopend, als de veiligheidssituatie het toelaat. In ons gezondheidscentrum in het zuiden van Kibera voeren we momenteel gemiddeld meer dan 200 consultaties per dag uit, voornamelijk voor basisgezondheidszorg en HIV-patiënten. Ter vergelijking: normaal verrichten we in de drie gezondheidscentra samen hetzelfde aantal consultaties.

Het project in Kibera biedt zorg aan 1700 HIV/aidspatiënten, waarvan er vele een antiretrovirale behandeling krijgen. We stellen vast dat een aantal van onze patiënten verdwenen is sinds het begin van de onrust, en niet durft terug te keren. Ze moeten hun levensreddende behandeling echter dagelijks krijgen en elke onderbreking kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Er werd een systeem opgezet om de patiënten te identificeren en op te volgen die hun consultatie hebben gemist. AZG biedt ook HIV/aidszorg aan patiënten die normaal naar klinieken gaan die nu gesloten zijn omwille van het geweld.

Net buiten Kibera beheren we het Mbagathi ziekenhuis, dat de hele tijd is kunnen blijven functioneren. Ook daar verrichten we dagelijks zo’n 250 consultaties.

Ben je blijven werken in de eerste dagen na het uitbarsten van het geweld?
Een medisch team slaagde er op 31 december in temidden van de rellen in Kibera één kliniek te openen voor eerste hulp. Daar werden op oudejaars- en nieuwjaarsdag 36 mensen behandeld die waren verwond met machetes en ijzeren staven.

Werkt AZG ook buiten Nairobi?

In Cherangani, in West-Kenia, ontdekte ons team een kamp met 5000 ontheemden. We verdelen er momenteel noodhulpgoederen, waaronder dekens, plastic zeilen en hygiënemateriaal zoals zeep, waskommen en handdoeken. Het AZG-team biedt ook medische zorg en psychologische ondersteuning. Ook in Kitale starten we met de verdeling van noodhulpgoederen en worden er mobiele klinieken opgezet. Op de weg van Nakuru naar Eldoret zagen onze teams vele platgebrande huizen. We vliegen geregeld met een helikopter naar het westen om eventuele nieuwe vluchtelingenkampen te lokaliseren en activiteiten te starten indien nodig.

Wat is de huidige situatie van de ontheemden?

Volgens de Keniaanse autoriteiten zijn er meer dan tweehonderdduizend mensen op de vlucht. De meeste hebben hun toevlucht gezocht in politiebureaus, kerken en scholen. Het probleem is dat deze mensen blijkbaar niet lang op dezelfde locatie blijven. Zij kunnen niet zomaar terugkeren omwille van de onveiligheid. We zien nu dat er grotere ontheemdenkampen worden opgezet in de omgeving van Nairobi. Het identificeren en zorgen voor de meest kwetsbare ontheemden wordt een van de grootste uitdagingen. Velen van hen zullen wellicht nog enkele maanden blijven waar ze zijn.

Er zijn ook berichten over voedseltekorten. Merk je daar iets van?
De mensen in Kibera leven van dag tot dag. Een dag niet werken, betekent een dag niet eten. Zodra de commerciële activiteiten opnieuw opgestart worden, zal de situatie zich stilaan normaliseren. Duizenden ontheemden leven echter in alarmerende omstandigheden en beginnen sterk af te hangen van hulp.