Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG bezorgd over lot patiënten na stop activiteiten Myanmar


De regering van Myanmar heeft Artsen Zonder Grenzen opgedragen met onmiddellijke ingang alle activiteiten in het land te staken. Artsen Zonder Grenzen is  geschokt door deze eenzijdige beslissing en is zeer bezorgd over het lot van haar tienduizenden patiënten in het hele land.

© Chris Huby
© Chris Huby

Deze beslissing van de Myanmarese regering heeft een vernietigende impact op de 30.000 hiv/aids-patiënten en de 3.000 tuberculosepatiënten die Artsen Zonder Grenzen op het moment in Myanmar behandelt.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het werk van Artsen Zonder Grenzen in Myanmar bleven vandaag de hiv/aids-klinieken in de deelstaten Rakhine, Shan en Kachin gesloten, net als in de stad Yangon. Patiënten konden daardoor niet de zorg konden krijgen die ze nodig hadden. Tuberculosepatiënten, onder wie patiënten met de gevaarlijke multiresistente variant, hadden geen toegang tot hun levensreddende medicatie.

In de deelstaat Rakhine kan Artsen Zonder Grenzen niet langer basisgezondheidszorg bieden aan tienduizenden kwetsbare mensen. Zij verblijven vanwege het conflict daar in kampen of in van de buitenwereld afgesloten dorpen. Ook zijn levensreddende doorverwijzingen voor patiënten die met spoed naar overheidsziekenhuizen moeten worden overgebracht niet langer mogelijk, naast het verzorgen van gezinsplanning, zorg voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s.

In Myanmar werkt geen andere particuliere medische hulporganisatie op de schaal van Artsen Zonder Grenzen, met een vergelijkbare ervaring en infrastructuur om noodzakelijke levensreddende hulp te bieden.

Sinds 2004 heeft Artsen Zonder Grenzen in alleen de deelstaat Rakhine, waar de ziekte vooral voorkomt, 1.240.000 malariapatiënten behandeld.

In de 22 jaar dat Artsen Zonder Grenzen in Myanmar werkt, heeft de organisatie steeds medische noodhulp geboden alleen op basis van de medische ethiek en principes van neutraliteit en onpartijdigheid. Ras, religie, geslacht of politieke voorkeur van patiënten speelden geen rol.

Artsen Zonder Grenzen pleit er bij de Myanmarese regering voor om de medewerkers hun levensreddende medische werk te laten hervatten en ze medische zorg te laten bieden die anders niet beschikbaar is.