Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG bevestigt vrijlating medewerkers


De vier medewerkers van Artsen Zonder Grenzen die op 11 maart ontvoerd werden in Serif Umra in Noord-Darfoer, kwamen vanavond 14 maart 2009 ongedeerd vrij.

De Canadese verpleegster Laura Archer, de Italiaanse dokter Mauro D'Ascanio, de Franse coördinator Raphaël Meunier en de Soedanese bewaker Sharif Mohamadin werden na drie dagen gevangenschap vrijgelaten. Zij worden opgevangen door medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Ze lijken in goede toestand te verkeren en zijn op weg naar Khartoem.
"We zijn ongelooflijk opgelucht dat onze collega's veilig en in goede gezondheid zijn," zegt Christopher Stokes, de algemeen directeur van de Belgische tak van Artsen Zonder Grenzen. "De families zijn op de hoogte gebracht en zijn erg blij. Onze gedachten zijn bij onze collega en hun familie's, die ernaar uitkijken mekaar weer te zien. We zijn erg gelukkig dat dit voorval opgelost is."
Oorspronkelijk waren vijf medewerkers van de organisatie ontvoerd - drie internationale en twee Soedanese. Maar nog dezelfde nacht werd één van de Soedanese medewerkers vrijgelaten. Vandaag tenslotte, kwamen ze allemaal vrij.
"We willen ook onze woede over de ontvoering van onze collega's uitdrukken," zegt Christopher Stokes nog. "Het is een schending van alles waar wij voor staan. Het ontvoeren van hulpverleners raakt humanaire hulpverlening op de meest kwetsbare plaats. Ons onafhankelijk medisch werk moet gerespecteerd worden om verder te kunnen blijven werken in conflictgebieden, om de levens te redden van diegenen die het hardst lijden."
Door de ontvoering heeft Artsen Zonder Grenzen bijna al haar internationale medewerkers uit Darfoer geëvacueerd. Ook een aantal Soedanese medewerkers werd in veiligheid gebracht. Een kernteam bleef ter plaatse om de goede afloop van de ontvoering te verzekeren.
"Deze ontvoering toont een significante verslechtering van de onveiligheid voor hulpverleners in Darfoer aan. Door de ontvoering was Artsen Zonder Grenzen gedwongen om alle medische projecten in Darfoer drastisch in te perken. Dat is erg triest, in het bijzonder in de gebieden waar wij de enige zijn die gezondheidszorg voorziet. De noden van de bevolking in Darfoer zijn enorm, zij zijn degenen die verder zullen lijden," zegt Christopher Stokes.
In het licht van de verslechterde veiligheidssituatie is het nog niet duidelijk op welke niveau het voor Artsen Zonder Grenzen mogelijk zal zijn haar medische projecten in Darfoer verder te zetten.
Op dit moment vraagt Artsen Zonder Grenzen dat Laura, Mauro, Raphaël en Sharif de tijd en privacy krijgen om te rusten en met hun families herenigd te worden.