Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG behandelt geweldslachtoffers in Bas-Congo


Brussel/Kinshasa – In het algemeen ziekenhuis van Matadi, hoofdplaats van de provincie Bas-Congo, in het westen van de Democratische Republiek Congo (DRC), heeft een medisch AZG-team 29 slachtoffers verzorgd van gevechten tussen de politie en leden van Bundu Dia Kongo.

Sinds 28 februari is het westen van de DRC het toneel van gewelddadige confrontaties waarbij de Congolese politie het opneemt tegen leden van Bundu Dia Kongo, een politiek-religieuze groep die het gezag van de Staat in vraag stelt. “Dit is een noodsituatie”, zegt Philippe Havet, AZG-coördinator in Beneden-Congo. “Er zijn gewonden – door kogels en steekwapens – die dringend medische noodhulp nodig hebben. Voor AZG moeten alle gewonden verzorgd worden, los van hun politieke of religieuze overtuigingen.” Veel gewonden, waaronder enkele zeer ernstig, zijn nog steeds onbereikbaar, terwijl ze duidelijk dringende medische hulp nodig hebben.
Veel bewoners konden niet vluchten of zaten gevangen in de gevechten. "Tijdens gevechten in een wijk van Matadi werden op 8 maart twee kinderen van 2 en 4 jaar geraakt door verdwaalde kogels", vertelt Bertrand Perrochet, coördinator van de PUC (Pool d’Urgence Congo, een AZG-team dat ingrijpt bij noodsituaties in Congo), die op dat moment ter plaatse was. "Ze werden doorverwezen naar het ziekenhuis van Matadi : één van hen konden we verzorgen, maar de jongste van de twee stierf onderweg naar het ziekenhuis." Sommige mensen werden getroffen door verdwaalde kogels terwijl ze wegvluchtten. Zo is in het ziekenhuis van Matadi op 20 maart een 14-jarige jongen binnengebracht met een ernstige schotwonde, nadat hij zich twee weken had verstopt in de brousse.

Velen blijven onbereikbaar

Om zoveel mogelijk gewonden in alle onafhankelijkheid te kunnen opnemen, organiseerde AZG twee mobiele medische teams in de regio’s Kibunzi in Tshela, ten noorden van Matadi, waar de meeste leden van Bundu Dia Kongo zich verschansen. In de loop van de laatste twee dagen zagen deze mobiele teams 30 gewonden in een vijftiental gezondheidsstructuren. Ze deelden medisch materiaal en verbanden uit, zodat het medisch personeel de gewonden kon verzorgen. Drie patiënten die een amputatie moeten ondergaan, zullen eveneens overgebracht worden naar het ziekenhuis van Matadi.
De mobiele teams van AZG zagen dorpen die zo goed als verlaten waren, en waar vele huizen waren platgebrand. Veel gewonden hadden de gezondheidscentra verlaten. “Het is heel moeilijk om een balans op te maken van het aantal slachtoffers, want velen zijn nog steeds onbereikbaar”, voegt Philippe Havet eraan toe. “Het merendeel van de gewonden zijn leden van Bundu Dia Kongo; anderen hebben niets te maken met de gevechten en zijn op de vlucht. Sommigen zijn er wel ernstig aan toe en er wordt gevreesd dat hun gezondheidstoestand heel slecht is. Ze hebben dringend medische hulp nodig.”