Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt kidnapping van hulpverlener en schort operaties op


AZG veroordeelt ten strengste de ontvoering van Arjan Erkel, landverantwoordelijke van de AZG-programma's in Dagestan. Arjan werd op 12 augustus 's avonds ontvoerd in Makhachkala, de regionale hoofdstad. AZG is bijzonder bezorgd over Arjan's welzijn en vraagt zijn ontvoerders om zijn fysieke en mentale integriteit te respecteren en hem ongedeerd vrij te laten.

Als gevolg van dit incident, heeft AZG beslist haar operaties in Dagestan en Ingoesjetië tijdelijk op te schorten. Op 29 juli 2002, stopte AZG reeds eerder haar werk in Tsjetsjenië na de ontvoering van mevrouw Nina Davidovich, hoofd van de Russische niet-gouvernementele organisatie Druzhba.
Deze opeenvolgende kidnappingen tonen aan welke risico's de burgers en hulpverleners lopen in dit conflictgebied. Omdat de situatie van de lokale mensen, en vooral dan van de Tsjetsjenen, er zo precair is en de medische noden groot zijn, zal AZG de situatie voortdurend evalueren om te beslissen hoelang deze opschorting wordt voortgezet.
In de hele regio, runt AZG mobiele klinieken en ondersteunt hospitalen en dispensaria. De organisatie zorgt voor de aanvoer van medische voorraden en rehabiliteert chirurgische diensten, kraamafdelingen en ziekenhuisafdelingen.
Meer gedetailleerde informatie over dit incident is momenteel niet beschikbaar. Om veiligheidsredenen vragen wij u dringend géén contact op te nemen met onze medewerkers in de regio.
Enkele biografische gegevens over Arjan Erkel
Peter-Arjan Erkel is 32 en bezit de Nederlandse nationaliteit. Sinds april 2002 werkt hij voor AZG-Zwitserland als landverantwoordelijke ("Chef de Mission") in Makhachkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan. Arjan volgde een opleiding in management en logistiek (Transport Academia) en behaalde een M.Sc. Culturele Antropologie aan de universiteit van Nijmegen. Hij begon in 1994 voor AZG te werken als logistiek medewerker in Oeganda. Sindsdien was hij actief als logistiek coördinator voor AZG in Tadjikistan, en als projectcoördinator in Oezbekistan, Rusland en Sierra Leone.