Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen schaalt hulp op aan Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh

Rohingyas uit Myanmar die gevlucht zijn naar Bangladesh hebben acuut medische en humanitaire hulp nodig. De humanitaire situatie van de vluchtelingen verslechtert met de dag. Artsen Zonder Grenzen maakt zich zorgen over de honderdduizenden Rohingya’s die nog in Myanmar zijn.

Mobiele teams van Artsen Zonder Grenzen behandelen gewonden bij de grens. Ook delen zij hulpgoederen uit. We hebben  extra verpleegkundigen, verloskundigen en artsen naar het gebied gestuurd en heeft in de regio Kutupalong een tweede verpleegafdeling opgezet bij een van haar bestaande klinieken. Ook ondersteunt Artsen Zonder Grenzen de verwijzing van patiënten naar ziekenhuizen en leveren we ambulances voor vervoer.

Au moins 146 000 persones ont fui vers le Bangladesh depuis le 25 août © MSF. Bangladesh, septembre 2017.
Minstens 146.000 pmensen zijn sinds 25 augusuts naar  Bangladesh gevlucht. © AZG. Bangladesh, september 2017.

‘We hebben dit de afgelopen jaren niet op deze schaal meegemaakt,’ zegt landencoördinator Pavlo Kolovos. ‘Onze teams zien grote groepen mensen berooid en getraumatiseerd in Bangladesh aankomen. Velen hebben al heel lang geen toegang tot medische zorg gehad. Mensen hebben wonden door geweld en geïnfecteerde verwondingen. Zwangere vrouwen hebben ernstige complicaties. De humanitaire hulp aan deze mensen moet onmiddellijk opgeschaald worden.’

Tot en met 6 september waren ruim 146.000 mensen de grens met Bangladesh overgestoken. Zij zijn gevlucht voor geweld in de Myanmarese deelstaat Rakhine. Eerder vluchtten ongeveer 75.000 Rohingyas naar Bangladesh, nadat er in oktober 2016 in Rakhine geweld oplaaide. Het merendeel van de vluchtelingen verblijft in bestaande of nieuwe geïmproviseerde kampen, in vluchtelingenkampen van de UNHCR of bij Bengaalse gastgemeenschappen.

Ook zijn er veel vluchtelingen gestrand in het niemandsland tussen de grens met Myanmar. Veel Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh leven onder onveilige, overbevolkte en onhygiënische omstandigheden. Hoewel er enkele voedseldistributies zijn geweest, hebben sommige nieuwe vluchtelingen alleen maar wat droge biscuits gehad. Toegang tot schoon drinkwater is een probleem.

Les distributions alimentaires restent limitées, et, certains réfugiés ont seulement reçu des rations de biscuits secs. L'accès à l'eau potable reste problématique.
De voedselverdelingen blijven beperkt, sommige vluchtelingen krijgen enkel droge beschuitjes. Ook de toegang tot drinkbaar water is problematisch. © AZG. Bangladesh, september 2017.

‘Het is zeer zorgwekkend dat honderdduizenden mensen die nog in Myanmar zijn, geen toegang hebben tot medische hulp en dat er geen hulporganisaties kunnen of mogen helpen,’ zegt Kolovos. ‘Omdat er nauwelijks gevaccineerd wordt in Rakhine, zou de eerste prioriteit moeten zijn om vaccinatiecampagnes tegen mazelen en andere ziekten te organiseren voor de vluchtelingen die Bangladesh bereiken. Ook moet er meer hulp komen voor de vele ondervoede mensen, hier en in Myanmar.’

 

‘Ik vluchtte met mijn hele gezin,’ vertelde een 49-jarige man die vluchtte uit Myanmar aan Artsen zonder Grenzen. ‘Mijn zoon werd neergeschoten toen we op de vlucht waren. Ik bracht hem naar het ziekenhuis, hier in Bangladesh, maar moest de rest van mijn familie achterlaten in een bos in Myanmar. Daar verschuilen zij zich. Ik heb al dagen niets meer van ze gehoord. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben wanhopig.’