Sociale media

  • NL
Open the menu

Amerikaanse medewerker van AZG besmet met ebola


Artsen Zonder Grenzen bevestigt dat vandaag één van haar internationale medewerkers die onlangs terugkwam uit Guinee positief getest heeft voor ebola.



De medewerker, een Amerikaanse burger, werd in donderdag 23 oktober in isolatie geplaatst in het Bellevueziekenhuis in New York, nadat hij koorts had gekregen. Zoals de specifieke richtlijnen van Artsen Zonder Grenzen voor medewerkers die terugkeren uit ebola-missies voorschrijven, volgde de medewerker zijn gezondheid nauw op en heeft hij Artsen Zonder Grenzen meteen verwittigd bij de eerste symptomen.

De gezondheidsautoriteiten van New York werden meteen ingelicht en zijn betrokken bij de medische verzorging van de medewerker. De eerste laboratoriumresultaten bevestigden donderdagavond dat het om een besmetting met ebola gaat.

“Artsen Zonder Grenzen heeft bijzonder strikte protocollen voor de bescherming van haar medewerkers, zowel voor, tijdens als na hun verblijf in een land dat door ebola getroffen is,” zegt Sophie Delaunay, directeur van Artsen Zonder Grenzen. “Deze protocollen verminderen het risico op besmetting drastisch. Helaas blijft het risico inherent aan ons werk. Het nauw opvolgen van de gezondheid na de missie zorgt ervoor dat gevallen snel worden vastgesteld en voor een snelle isolatie en medische opvolging.”

Zodra de medewerker koorts ontwikkelde, werd hij onmiddellijk geïsoleerd en naar het Bellevueziekenhuis overgebracht. Zolang de patiënt geen symptomen vertoont, is het risico op besmetting quasi nul. Ebola is geen virus dat zich via de lucht verspreidt zoals griep. Het kan enkel worden overgebracht via lichaamsvocht zoals bloed en braaksel.

De omstandigheden waarin de medewerker besmet raakte zijn nog niet gekend. Artsen Zonder Grenzen voert hierover een diepgaand onderzoek volgens de standaardprocedures.

Sinds maart zijn drie internationale medewerkers en 21 lokale medewerkers ziek geworden tijdens de ebola-uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Onder hen zijn er dertien overleden. Onderzoek heeft tot dusver aangetoond dat de meeste besmettingen buiten de medische structuren van Artsen Zonder Grenzen gebeurden.

“In onze strijd tegen deze ebola-uitbraak zijn enkele van onze medewerkers niet gespaard gebleven.”, zegt Delaunay. “Onze gedachten zijn bij onze collega. We hopen op een snel en volledig herstel.”

Omwille van de medische vertrouwelijkheid, en om de privacy van onze collega en haar familie te vrijwaren, geeft Artsen Zonder Grenzen op dit moment geen verdere details.

Er werken momenteel meer dan 3.000 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in West-Afrika, waaronder 270 internationale medewerkers. Artsen Zonder Grenzen heeft sinds maart in het totaal al 700 internationale medewerkers naar West-Afrika gestuurd, en zal zich blijven inzetten voor deze strijd.

Hoewel een internationale aanpak om de ebola epidemie uit te roeien stilletjes aan opgang komt, moet er nog veel meer gebeuren om het groeiende aantal patiënten te isoleren en te behandelen.