Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: focus op kindergeneeskunde in oorlogsgebied


Artsen Zonder Grenzen is sinds eind 2009 actief in het Boost-ziekenhuis in Lashkargah, de hoofdstad van de door de oorlog zwaar getroffen provincie Helmand. De teams ondersteunen verschillende diensten in het ziekenhuis, maar de afdeling kindergeneeskunde krijgt bijzondere aandacht.

Het Boost-ziekenhuis is één van de twee enige referrentieziekenhuizen in het zuiden van Afghanistan die ook echte functioneren. Voor de komst van Artsen Zonder Grenzen waren er elke maand tussen de 120 en 160 patiënten. Dat cijfer is intussen sterk gestegen: het ziekenhuis behandelt nu elke maand meer dan 1200 patiënten. De dienstverlening is veel verbeterd en degelijke medicijnen zijn nu gratis te krijgen.
Artsen Zonder Grenzen ondersteunt verschillende afdelingen, waaronder de kraamafdeling, de operatiekwartieren, de afdeling intensieve zorg en de spoegevallen. Elke maand zijn er nu gemiddeld 200 bevallingen en worden er 200 operaties uitgevoerd. Maar één van de belangrijkste facetten van het werk in van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis is de kindergeneeskunde.
“In Afghanistan wordt vaak gesproken over de hoge cijfers voor kraamsterfte,” Dorian Job, medische coördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Maar in feite ligt de kindersterfte soms wel tien keer hoger.”
Tussen de vijf en tien procent zijn pasgeborenen die speciale aandacht vragen. “Elke dag zien we ongeveer twintig nieuwde kinderen hier,” zegt Sergio Cabral, kinderarts voor Artsen Zonder Grenzen. “We hebben maar zestien bedden en hebben er nu negen extra geplaatst in de gang. Maar de situatie is allesbehalve ideaal en we hopen de afdeling kindergeneeskunde snel te kunnen uitbreiden.  
Daarom heeft Cabral de voorbij maanden personeel opgeleid om bij kinderen de juiste diagnoses te stellen en de juiste behandeling te geven. “Eenvoudige begeleiding kan de manier waarop patiënten behandeld worden veranderen. We redden kinderen die anders misschien een foute diagnose en een foute behandeling krijgen.”
Guhl* van veertien maanden werd twee dagen geleden opgenomen. Ze leed aan ernstige uitdroging, ondervoeding en een infectie. Haar moeder Jamila vertelt het verhaal van veel wanhopige ouders hier in Helmand: “Mijn dochtertje heeft al vier maanden diarree. We zijn in verschillende privé-ziekenhuizen geweest die veel dure medicatie voorschreven, maar niets werkte. Toen Guhl bewusteloos werd, werd me verteld dat ik hierheen moest komen.”
Guhl werd meteen aan het infuus gelegd en kreeg en mengeling van zouten, melbestanddelen en glucose. Ze kreeg ook rehydratiezouten en speciale melk te drinken.
“Het is echt een heel eenvoudige behandeling, maar met een kwetsbaar kind als Guhl moet de behandeling heel nauwkeurig zijn en goed opgevolgd worden,” benadrukt Sergio.
“We vertellen de medewerkers hier dat aniobiotica geven aan een kind dodelijk kan zijn als het niet juist wordt voorgeschreven. En correcte rehydratatie en voeding kunnen heel efficiënt zijn. Guhl is nu weer bij bewustzijn en haar toestand is stabiel. Bij kinderen kunnen kleine veranderingen grote verbeteringen teweeg brengen.”
Sinds januari 2010 behandelde de afdeling kindergeneeskunde meer dan 1.500 kinderen.
* Gefingeerde naam
Artsen Zonder Grenzen doet uitsluitend een beroep op privégiften voor haar werk in Afghanistan en aanvaardt daarvoor van geen enkele overheid financiële steun. Artsen Zonder Grenzen plant een uitbreiding van haar activiteiten in Afghanistan vanaf het einde van 2010.