Sociale media

  • NL
Open the menu

70.000 mensen vluchten voor geweld in noordwesten van Congo


Geweld heeft in de Evenaarprovincie 70.000 mensen op de vlucht gejaagd. Veel mensen vluchten het binnenland in, anderen steken de grens over naar Congo-Brazaville. AZG heeft een noodproject opgezet in Congo-Brazzaville.

Dongo, waar het eerste geweld uitbrak, is een spookstad geworden. Lijken lagen er verschillende weken op straat. Er werden zo’n honderd mensen gedood. Volgens een rapport van de VN werden huizen, winkels en andere gebouwen vernield of in brand gestoken. In oktober escaleerde een sluimerend conflict tussen twee groepen tot een openlijk conflict. Het geweld verspreidde zich daarna naar verschillende omliggende dorpen.
Meer naar het zuiden, in het gebied Bomboma, laaide het geweld op 17 november opnieuw op in het dorp Saba Saba. De inwoners en de vluchtelingen die in Saba Saba verbleven, sloegen op de vlucht. Er vielen verschillende doden; gebouwen werden geplunderd en in brand gestoken. Dat ontdekte een team van Artsen Zonder Grenzen tijdens een onderzoek tussen 16 en 27 november. Volgens gegevens van Artsen Zonder Grenzen zijn er meer dan 70.000 mensen op de vlucht.

Meer dan 40.000 vluchtelingen zonder hulp in Congo

Meer dan 40.000 mensen zijn gevlucht naar Kungu, Bomboma, Bonzene en Boto, in Congo. Teams van Artsen Zonder Grenzen zag mensen die vier dagen hadden gelopen zonder te stoppen om te overleven. Op het einde van hun tocht zijn ze straatarm. Ze hebben geen bezittingen en overleven ternauwernood, in zelfgemaakte kampen, scholen, kerken of bij gastfamilies. Gewonden kunnen niet verzorgd worden omdat gezondheidszorg te duur is, en de vluchtelingen hun huizen hebben verlaten zonder geld op zak.

Meer dan 30.000 vluchtelingen in Congo-Brazaville

Minstens 34.000 zijn de Congorivier overgestoken na Likouala, in buurland Congo-Brazavilla. Artsen Zonder Grenzen heeft mobiele hulpposten georganiseerd in het district Bétou. De vluchtelingen verblijven in kleine groepjes langs de rivier. De teams varen met prauwen om hen te kunnen bereiken. De meest voorkomende ziektes bij de vluchtelingen zijn diarree, malaria en ontstekingen van de luchtwegen.
“Ongeveer 800 mensen zitten op een eiland tussen Dongon Zaïre en Eboko, omdat ze schrik hebben van wraakacties”, zegt Salha Issoufou, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Ze behoren tot één van de partijen dat betrokken is in het conflict en kunnen niet op zoek naar hulp. Daarom gaat een team van Artsen Zonder Grenzen naar hen om hulp te bieden.”