Sociale media

  • NL
Open the menu

20.000 vluchtelingen in betwiste grensregio in Zuid-Sudan


Ruim 20.000 vluchtelingen uit een betwiste grensregio tussen Sudan en Zuid-Sudan hebben dringend hulp nodig, aldus Artsen Zonder Grenzen. De mensen zijn massaal voor gevechten in het gebied tussen het Sudanese Darfur en het Zuid-Sudanese noordelijke Bahr el Ghazal gevlucht. Zij krijgen nauwelijks hulp, onder meer omdat er verwarring bestaat of zij als ontheemden (IDP's), vluchtelingen of als mensen die terugkeren naar hun thuisland, moeten worden gezien. Artsen Zonder Grenzen is er een noodhulpoperatie gestart.

20.000 vluchtelingen in grensregio hebben dringend hulp nodig © Anna Surinyach
20.000 vluchtelingen in de grensregio hebben dringend hulp nodig © Anna Surinyach


Golven vluchtelingen na gevechten

Al sinds een jaar komen er gestaag vluchtelingen uit de betwiste regio aan; de laatste maanden komen mensen in grote golven aan na gevechten langs de Kiir/Bahr al Arab-rivier. De 20.000 vluchtelingen bevinden zich net over de grens in de Zuid-Sudanese Noordelijke Bahr el Ghazal staat. Zuid-Sudan is 2 jaar geleden, op 9 juli 2011, onafhankelijk geworden. De vluchtelingen hebben zich op 11 verschillende locaties verzameld en moeten zien te overleven in zelfgebouwde onderkomens. Er is een tekort aan voedsel en veilig drinkwater.

Verwarring over status verhindert hulp

Veel mensen waren eerder, na het referendum van Zuid-Sudan en de daaropvolgende onafhankelijkheidsverklaring, naar de grensregio teruggekeerd. Met als gevolg dat er verwarring is bij hulporganisaties wat de exacte legale status is van de mensen in verband met het Internationale Vluchtelingenverdrag, en welke hulp zij in verband met die status zouden moeten ontvangen. Zo is er in het kamp, dat 'Ajok Wol' wordt genoemd, nauwelijks plastic zeil te bekennen voor enige behoorlijke beschutting voor het aankomende regenseizoen.

Weinig actie ondernomen

'Voor Artsen Zonder Grenzen maakt het niet uit of zij teruggekeerde vluchtelingen zijn, ontheemden of vluchtelingen. Wij bieden hun hulp. Toen onze eerste hulpverleners hier aankwamen, in februari, leefden veel mensen in de bush. Duizenden mensen zijn hier aangekomen, maar tot nu toe is er weinig actie ondernomen om ze op te vangen,' aldus Shaun Lummis, hulpcoördinator ter plaatse. Omdat hen geen plaats werd toegewezen voor huisvesting, moesten velen keer op keer verkassen.

Mobiele klinieken

Artsen Zonder Grenzen biedt medische zorg met mobiele klinieken en traint teams van gezondheidswerkers om de 3 grootste doodsoorzaken onder de plaatselijke en de vluchtelingenbevolking te bestrijden: diarree, malaria en ondervoeding. Ook runt Artsen Zonder Grenzen een kliniek bij het stadje Pamat.