Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek: escalerend geweld belemmert hulpverlening


Artsen Zonder Grenzen waarschuwt dat het escalerende geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek cruciale humanitaire hulp aan talloze kwetsbare mensen belemmert. Teams van Artsen Zonder Grenzen in Boguila, Kabo, Ndele en Bangui kregen het afgelopen weekend te maken met overvallen en berovingen. De medische activiteiten in de plaats Kabo moesten daarop worden teruggebracht.

Centraal-Afrikaanse vluchtelingen komen aan in Tsjaad © AZG
Centraal-Afrikaanse vluchtelingen komen aan in Tsjaad © AZG

‘Dat hulpverleners nu doelwit zijn, is onacceptabel en hindert de hulp aan de bevolking. Het terugbrengen van ons werk in Kabo heeft rampzalige gevolgen voor ruim 50.000 mensen die acuut hulp nodig hebben,’ zegt landencoördinator Sylvain Groulx.

Hulpverlening doelwit

De toenemende chaos in de Centraal-Afrikaanse Republiek zorgt voor grote onveiligheid. De burgerbevolking wordt niet gespaard door gewapende groeperingen en internationale hulporganisaties in het land hebben te maken met overvallen en berovingen. Artsen Zonder Grenzen heeft er herhaaldelijk op aangedrongen bij de leden van de VN-veiligheidsraad en donorlanden om bescherming te bieden aan de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek en de internationale hulp onmiddellijk op te schalen. Deze schiet nog altijd ernstig tekort. ‘We zien de gevolgen van het gebrek aan bescherming,’ zegt Groulx. ‘Burgers worden opgejaagd en vermoord. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en krijgen geen hulp.’

Artsen Zonder Grenzen runt sinds 2006 het ziekenhuis in Kabo en ondersteunt 3 gezondheidsposten in de regio. In 2013 deden teams er ruim 100.000 medische consulten. Bij 44% van die consulten ging het om mensen met malaria, de voornaamste doodsoorzaak in het land. Veel bewoners van Kabo zijn naar het plaatsje Moyenne Sido gevlucht, waar een van de gezondheidsposten is, of de grens over naar Tsjaad.

Geweld sterk toegenomen

De afgelopen weken is het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek flink toegenomen. Ondanks aanvallen dichtbij en zelfs in ziekenhuizen hebben teams van Artsen Zonder Grenzen altijd medische zorg kunnen bieden. Het huidige extreme geweld vormt echter een serieuze bedreiging voor de mogelijkheid om humanitaire hulp te blijven bieden aan mensen die ernstig in gevaar zijn. ‘We roepen daarom alle gewapende groeperingen op om aanvallen op de burgerbevolking te stoppen en om medische hulpverleners hun levensreddende werk te laten doen,’ zegt Groulx.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1997 in de Centraal-Afrikaanse Republiek en heeft er 7 reguliere projecten en momenteel 8 noodhulpprojecten. Meer dan 240 internationale medewerkers werken er samen met ruim 2000 Centraal-Afrikaanse medewerkers.