Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek: AZG breidt activiteiten uit na recente uitbarstingen van geweld


Vanwege aanhoudend extreem geweld heeft Artsen Zonder Grenzen haar werk in de Centraal-Afrikaanse Republiek uitgebreid, zowel in hoofdstad Bangui als in andere delen van het land. De geboden humanitaire hulp in het land is echter niet toereikend om tegemoet te komen aan de enorme noden van de bevolking.

© Juan Carlos Tomasi
© Juan Carlos Tomasi


Noodhulp in Bangui

Na zware gevechten vorige week in Bangui behandelde Artsen zonder Grenzen ruim 200 mensen in 2 ziekenhuizen in de stad. 90 patiënten vereisten levensreddende operaties. ‘Elke dag komen er nieuwe patiënten bij,’ zegt landencoördinator Marie-Elisabeth Ingres van Artsen zonder Grenzen. ‘Onze teams zien de gevolgen van extreem geweld: schotwonden, verminkingen door aanvallen en lynchpartijen. Dit is een dagelijkse realiteit in Bangui.’

Artsen zonder Grenzen heeft haar werk in Bangui uitgebreid en heeft een kliniek met 60 bedden opgezet in het vluchtelingenkamp bij het Mpoko vliegveld, waar ruim 100.000 mensen leven. Ook bieden we medische zorg in vluchtelingenkampen die opgezet zijn bij de kloosters Boy-Rabe en Don Bosco in de stad. In elk kamp verblijven bijna 30.000 vluchtelingen. Daarnaast werken we in verschillende gezondheidsposten en is er een medisch team naar de plaats Zongo, om mensen te helpen die de grens naar Noordwest-Congo zijn overgestoken.

Artsen zonder Grenzen geeft in Bangui elke week ongeveer 12.000 medische consulten. Veel patiënten hebben verwondingen door geweld of malaria, de voornaamste doodsoorzaak in het land. Ook lijden mensen aan luchtweginfecties en diarree, veelal te wijten aan verschrikkelijke leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen. Artsen zonder Grenzen probeert deze omstandigheden te verbeteren door basismiddelen uit te delen, latrines te bouwen en schoon water te verzorgen. We helpen elke week bij bijna 300 bevallingen.

Noodhulp buiten Bangui uitgebreid

Ook buiten Bangui houdt het geweld aan tussen Seleka-strijders en anti-Balaka-milities. De VN schat dat er inmiddels 900.000 mensen op de vlucht zijn het geweld, meer dan 20% van de bevolking. Velen zijn de jungle ingevlucht en zijn afgesloten van medische zorg.

Door de enorme toename van het geweld, heeft Artsen zonder Grenzen haar werk ook in het zuid- en noordwesten van het land uitgebreid. In de plaats Berberati, in het zuidwesten, ondersteunen we het ziekenhuis. In het noordwesten starten we een noodproject in Bouar en werken we al in het ziekenhuis in Bozoum. In Bozoum zijn we ook gestart met mobiele klinieken voor 2.500 vluchtelingen in de stad.

Onveiligheid bemoeilijkt hulp

Daarnaast hebben medische teams de plaatsen Bossemptele, Baoro en Bocaranga bereikt. ‘Bocaranga is een spookstad,’ zegt noodhulpcoördinator Delphine Chedorge. ‘Het is leeg, verwoest en geplunderd. Het is beangstigend. We krijgen berichten over extreem geweld en een bevolking die op de vlucht is. Helaas bemoeilijkt de grote onveiligheid het bieden van hulp.

Artsen zonder Grenzen werkt in de Centraal-Afrikaanse Republiek sinds 1997. We runnen reguliere projecten in de plaatsen Batangafo, Carnot, Kabo, Ndele, Paoua, Bria en Zemio. In de plaatsen Bangui, Bozoum, Berberati, Bouar, Boguila, Bossangoa en Bouca runnen we noodprojecten. In het land bieden we medische zorg aan bijna 400.000 mensen in 12 ziekenhuizen, 16 gezondheidscentra en 40 gezondheidsposten. Dat doen ongeveer 200 internationale medewerkers samen met ruim 1.800 Centraal-Afrikaanse medewerkers.