Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG klaagt Griekse beslissing aan om migranten voor altijd op te sluiten


Een beslissing van de Griekse overheid om migranten vast te houden tot ze gedwongen gerepatrieerd worden of vrijwilliger terugkeren, toont opnieuw aan hoe bruusk Griekenland migranten behandelt. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen vandaag. De beslissing is gebaseerd op een advies van het Wettelijk Hof en verslechtert de nochtans al wanhopige situatie van duizenden migranten.

Een detentiecentrum voor migranten en asielzoekers in Griekenland. © AZG
Een detentiecentrum voor migranten en asielzoekers in Griekenland. © AZG

De Griekse politie begon vorige week met de uitvoering van die beslissing in tenminste twee detentiecentra voor migranten: Paranesti (departement Drama) en Fylakio (departement Evros). Daar zijn migranten bedreigd met eeuwige opsluiting, tot ze zelf zouden terugkeren of zouden meewerken met een gedwongen uitwijzing. De migranten waren geschokt.

“We hebben al aan de alarmbel getrokken over de dramatische gevolgen van de verlengde en systematische opsluiting van migraten,” zegt Ioanna Kotsioni, migratie-experte van Artsen Zonder Grenzen. “We zijn ontsteld dat de overheid nu reageert door de duur van opsluiting te verlengen. De opsluiting duurde al het maximum van 18 maanden. Het bewijst dat de migratiepolitiek steeds bruusker wordt. De dreiging met eeuwige opsluiting wordt gebruik als dwangmiddel.”

Op 1 april publiceerde Artsen Zonder Grenzen het rapport ‘Invisible Suffering’, dat de enorme impact van de opsluiting op de fysieke en mentale gezondheid van migranten aantoont. Overbevolking, slechte hygiëne en ondermaatse levensomstandigheden, leiden in combinatie met langdurige opsluting tot ziekten en aandoeningen als luchtweginfecties, huidziekten, maag-en-darmklachten, angststoornissen, depressie en psychosomatische klachten.

Artsen Zonder Grenzen dringt er opnieuw bij de Griekse overheid en de Europese Unie op aan om een eind te maken aan de systematische en langdurige opsluiting van migranten en asielzoekers; om te stoppen met mensen in ongeschikte voorzieningen vast te houden; en om op te houden met het opsluiten van kwetsbare groepen als minderjarigen, slachtoffers van martelingen en chronisch zieken. Artsen Zonder Grenzen roept beide partijen op te investeren in een opvangsysteem dat aansluit op de fysieke, medische en humanitaire noden van migranten en asielzoekers.