Sociale media

  • NL
Open the menu

Tanzania: vluchtelingenkamp bereikt breekpunt door Burundese crisis


Grote groepen mensen ontvluchten de onrust in Burundi, en steken de grens met Tanzania over. Het overbevolkte vluchtelingenkamp Nyarugusu heeft door de enorme toestroom van Burundezen een breekpunt bereikt. Hulporganisaties zetten alles op alles om voldoende voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg te kunnen bieden.

Registratieplaats voor nieuw toegekomen vluchtelingen.  ©  Eveline Meier
Registratieplaats voor nieuw toegekomen vluchtelingen. © Eveline Meier
Choleravaccinatie.  © Erwan Rogard
Choleravaccinatie. © Erwan Rogard
Eén van de vijf waterpunten die AZG in het kamp opstelde. ©  Eveline Meier
Eén van de vijf waterpunten die AZG in het kamp opstelde. © Eveline Meier
De ruimte is erg beperkt in de tijdelijke opvangtenten. © Louise Annaud/AZG
De ruimte is erg beperkt in de tijdelijke opvangtenten. © Louise Annaud/AZG


Opvangtenten

Zo’n 2000 à 3000 mensen steken wekelijks de beboste grens tussen Burundi en Tanzania over. Velen doen dat tijdens de nacht, te voet en zonder bezittingen. Op dit ogenblik verblijven een geschatte 78.000 Burundezen in het Nyarugusa-kamp. Ze vervoegen er de 64.000 Congolezen die daar al sinds 1997 verblijven, toen het kamp werd opgericht om 50.000 vluchtelingen op te vangen die de burgeroorlog in Congo ontvluchtten.

“Mensen leven maanden aan een stuk in opvangtenten, die eigenlijk bedoeld zijn als tijdelijke oplossing, terwijl ze op een tent wachten”, zegt Sita Cacioppe, noodhulpverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Tanzania. “Zo zagen we een tent van 8 op 22 meter, waarin meer dan 200 mensen verbleven. Dat is minder dan één vierkante meter per persoon.”

Cholera

In mei zette Artsen Zonder Grenzen een cholerabehandelingscentrum op in het kamp, toen cholera de kop opstak. Sindsdien hebben onze teams meer dan 107.000 mensen tegen de ziekte gevaccineerd, en verdelen ze dagelijks 270.000 liter drinkwater, over vijf verschillende sites in het kamp.

Samen met het Tanzaniaanse Rode Kruis leiden de Artsen Zonder Grenzen-teams ook mobiele hulpposten, die de vluchtelingen voorzien van basisgezondheidszorg. Ernstig zieke patiënten worden naar het ziekenhuis doorverwezen. De meest voorkomende klachten zijn malaria, diarree en luchtweginfecties, door de koude nachten en het alomtegenwoordige stof. In het kampziekenhuis, dat geleid wordt door het Tanzaniaanse Rode Kruis, beheert Artsen Zonder Grenzen een 30-bedden tellend voedingscentrum voor kinderen die aan acute ondervoeding lijden en complicaties vertonen.

“De vluchtelingen hebben dringend extra ruimte nodig om zich te vestigen, en basisvoorzieningen, zodat ze een waardiger leven kunnen leiden”, aldus Sita Cacioppe.