Sociale media

Open the menu

Ebola in Oeganda: Artsen Zonder Grenzen opent de eerste twee ebolacentra

Op 20 september kondigde het ministerie van Volksgezondheid in Oeganda officieel een uitbraak van ebola af. Vandaag zijn 43 patiënten met ebola bevestigd; 29 mensen zijn (vermoedelijk) aan de ziekte overleden. Artsen Zonder Grenzen werkt samen met het ministerie om patiënten te behandelen en de epidemie in te dijken.

AZG in het ziekenhuis van Mubende een ebola-behandelingseenheid met 36 bedden opgezet voor verdachte en bevestigde gevallen.
Aan het ziekenhuis van Mubende hebben onze teams een ebola-behandelingseenheid met 36 bedden opgezet voor verdachte en bevestigde gevallen. © Augustin Westphal , 26 september 2022

Artsen Zonder Grenzen opent een eerste ebolacentrum in Mubende

De uitbraak is gebeurd in het district Mubende, in het centrum van het land. Daar hebben onze teams een ebolacentrum opgericht in het regionaal ziekenhuis. In het centrum kunnen we 36 vermoedelijke of bevestigde patiënten isoleren en hen behandelen. We bekijken momenteel of we een tweede centrum kunnen openen in het ziekenhuis van Mubende.

Tweede ebolacentrum in Madudu, voorlopig zonder personeel van AZG

In het subdistrict Madudu - het eigenlijke epicentrum van de uitbraak in Mubende – zijn we begonnen met het opzetten van ebolacentrum. Daar zullen in eerste instantie teams van het ministerie de patiënten isoleren en behandelen. We zijn in gesprek met het ministerie of we ook in Mubende personeel zullen inzetten.

Soedan-variant van ebolavirus: geen vaccin voorhanden, respons moet worden herbekeken

De huidige ebola-uitbraak in Oeganda wordt veroorzaakt door de zeldzame Soedan-variant van het virus. In tegenstelling tot eerdere ebola-epidemieën zoals die in R.D. Congo van de laatste jaren, is voor deze variant nog geen doeltreffend vaccin beschikbaar. Samen met het ministerie moeten we dus onze standaardrespons herbekijken. Bescherming tegen ebola door vaccinatie is eerder heel efficiënt gebleken om een epidemie snel in te dijken.