Sociale media

  • NL
Open the menu

Marburgkoorts slaat toe in Angola


Het noodteam van AZG kwam zondag aan in de stad Uige, het epicentrum van de marburgepidemie, die het noorden van Angola teistert. Op 29 maart waren er volgens de officiële gegevens van het ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 127 gevallen van besmette personen bevestigd. Hiervan zijn 121 patiënten inmiddels overleden.

In Iuge trof het team van AZG het provinciale ziekenhuis, waar het merendeel van de patiënten wordt behandeld, aan in een erbarmelijke staat. Er is geen water of elektriciteit, het mortuarium ligt overvol en het medisch personeel is duidelijk overbelast. Bovendien zijn veel personeelsleden waarschijnlijk met besmette patiënten in contact gekomen. In de stad was tot nog toe geen controlemechanisme aanwezig om mogelijke besmettingen op te sporen, wat het gevaar op de uitbraak van een epidemie reëel maakt.

Het AZG-team zal eerst een isolatieruimte in het ziekenhuis oprichten. Hier zullen de besmette mensen behandeld worden. Vervolgens moet het medisch personeel worden getraind in het nemen van strikte veiligheidsmaatregelen. Pas daarna kan de behandeling van de patiënten starten. De activiteiten spitsen zich onder meer toe op het contacteren van de plaatselijke bevolking om nieuwe gevallen op te sporen en om verdachte gevallen te isoleren van de echte patiënten. Verder worden er palliatieve zorgen verleend aan de patiënten in de isolatieruimte en worden ook de begrafenissen geregeld.
Een team van de WHO zal in Uige instaan voor de epidemiologische controle en voor het zoeken naar de contacten tussen besmette personen, om zo de bron van de epidemie na te trekken. Het team van AZG beschikt over een mobiel laboratorium. Dit werd vanuit Canada opgestuurd en staat onder toezicht van de WHO. De volgende dagen zal meer materiaal en personeel arriveren om het huidige team te versterken.
In de hoofdstad Luanda werden zes gevallen geregistreerd, waarvan er ondertussen drie zijn overleden. Hier zal een ander team van AZG een isolatieafdeling in het Universitair Ziekenhuis installeren, waar nieuwe gevallen kunnen worden opgevangen. Hier worden eveneens vier controle-eenheden opgericht. Het ministerie van Volksgezondheid stelt vier ziekenwagens ter beschikking om patiënten van andere isolatiecellen of andere ziekenhuizen indien nodig naar het Universitaire Ziekenhuis over te brengen. De WHO houdt zich actief bezig met het opsporen van nieuwe gevallen en met het nagaan van de contacten tussen besmette personen.
In de provincie Cabinda, een Angolese enclave in de DR Congo, overleed een zwangere vrouw uit Uige aan marburg. Tot nu toe werden er echter nog geen besmettingen vastgesteld bij personen die niet uit Uige afkomstig zijn.