Sociale media

  • NL
Open the menu

Uitzonderlijk veel malariazieken op Indonesische archipel


Een team van AZG strijdt in nauwe samenwerking met de plaatselijke gezondheidsmedewerkers en autoriteiten tegen een uitbraak van malaria op het afgelegen eiland Gorong, in het oosten van de provincie Maluku in Indonesië. In het dorp Wawasa, met 1.103 inwoners, behandelde het medische team 390 mensen in totaal, onder wie 104 kinderen jonger dan vijf en 15 zwangere vrouwen. Sinds begin mei overleden al 36 mensen aan de ziekte, wat neerkomt op 1 op 30 inwoners van Wawasa.

Voor de patiënten die een malariabehandeling nodig hebben, gebruikt AZG een combinatietherapie op basis van artemisinine. Deze therapie bleek eerder al erg succesvol en wordt niet bemoeilijkt door de resistentieproblemen die vaak voorkomen bij meer traditionele malariageneesmiddelen.
Het gaat hier om een kleine bevolkingsgroep,” zegt dokter Miladi Kurniasari. “Maar de tol die malaria bij deze mensen eist, ligt bijzonder hoog. Als AZG’ers kunnen we met onze ervaring in het bestrijden van malaria en onze hulpmiddelen de overheid bijstaan om de ziekte hard aan te pakken. Als we de muggenplaag succesvol kunnen terugdringen, en de zieken onmiddellijk op een efficiënte manier kunnen behandelen, helpen we de bevolking letterlijk weer op de been.

Behandeling en preventie

AZG heeft een huis naast de dorpskliniek omgebouwd tot een ziekenzaal, waar ernstig zieke patiënten de nacht kunnen doorbrengen en tijdens hun behandeling kunnen worden opgevolgd. Drie mensen werden op 8 mei in deze zaal verzorgd. Andere patiënten moeten dagelijks langskomen zodat het team hen de nodige medicijnen kan toedienen. De zwaarste gevallen kunnen momenteel niet worden doorverwezen naar de ziekenhuizen in Geser of Ambon, omdat de zee te ruw is om een veilige overtocht te garanderen.
De heersende “Radja” van Amarsekaru, tot wiens grondgebied Wawasa behoort, heeft een vergadering met de dorpelingen georganiseerd om hen aan te sporen zonder uitzondering naar het ziekenhuis te gaan tijdens de 3 dagen durende behandeling. Verder heeft hij een vaccinatiecampagne georganiseerd en personeel gerekruteerd voor de bouw van een ziekenzaal voor intern verpleegde patiënten.
Alle huizen in Wawasa werden voordien al zowel binnen als buiten besproeid door personeel van het ministerie van Volksgezondheid, om de muggen die malaria overbrengen te doden. Er werden 50 muskietennetten uitgedeeld voor de baby’s en zwangere vrouwen. Maar om elke familie minstens twee netten te geven, zijn er nog veel meer nodig. De lagune aan de rand van het dorp werd behandeld met een larvendodend middel zodat de muggen zich niet meer kunnen voorplanten.

Geen lokaal probleem

Nu het meest dringende werk in Wawasa achter de rug is, richt het team van AZG zich op de vijf dorpen op het nabijgelegen eiland Panjang, met een totaal bevolkingsaantal van 1.623. Drie van de dorpen staan bekend om de hoge aanwezigheid van muggen, en malaria komt er dan ook het hele jaar door voor.
Malaria is een groot probleem in het grootste deel van Oost-Indonesië. Het sterftecijfer in dit gebied ligt extreem hoog,” zegt Katy Dalrymple, entomologiste voor AZG in Wawasa. “Hopelijk betekenen onze mobiele werkwijze en de samenwerking met de bevolking en de overheid, dat de intensieve bestrijding van malaria, zoals die hier wordt georganiseerd, veel gemeenschappen ten goede komt. Na de massale besproeiing werden geen malariamuggen meer aangetroffen. Door het aantal mensen dat de parasiet met zich meedraagt te beperken, kunnen we het aantal gevallen van malaria nu effectief verminderen.
Momenteel bestrijden zeven personeelsleden van AZG, onder wie zes Indonesiërs, de uitbraak in Wawasa. Een tweede team van AZG is onderweg van Ambon, de hoofdstad van Maluku, om nieuwe voorraden, inclusief 500 muskietennetten, te leveren en zo hun activiteiten uit te breiden en de situatie op de nabijgelegen eilanden te evalueren.