Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in West-Afrika: AZG stuurt meer personeel en voorraden


Verscheidene West-Afrikaanse landen, waaronder Liberia, Guinee, Mauretanië, Guinee-Bissau en Burkina Faso, hebben dit jaar af te rekenen met een bijzonder hevige cholera-uitbarsting. In de meeste landen is een groot deel van de patiënten afkomstig uit de hoofdsteden. Artsen Zonder Grenzen (AZG) was al actief bij de bestrijding van cholera in de regio en stuurde als reactie op de uitbraak nog meer personeel en voorraden.

Na een eerste evaluatie in Guinee-Bissau, waar de epidemie zich razendsnel verspreidt, heeft AZG een chartervliegtuig met meer dan 70 ton medisch en logistiek materiaal gestuurd. De Antonov 124 vertrok zaterdagnacht van de luchthaven van Oostende. Aan boord bevinden zich cholerakits om 3.000 personen te behandelen, eerstehulpkits, 2.400 meter plastiek zeilen, 12 tenten voor de inrichting van behandelingscentra, 1.200 jerrycans en sproei-uitrusting.

"AZG voert haar capaciteiten op om het hoofd te bieden aan de cholera-epidemieën over heel West-Afrika", zegt Stephan Goetghebuer, operationeel coördinator voor deze regio. "In Burkina Faso hebben we 282 patiënten behandeld, in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia behandelden we 2.337 ernstig zieken en 7.291 verdachte infecties. In Conakry, Guinee, hebben we drie behandelingscentra opgezet en ondersteunen we twee andere, en in Mauretanië hebben we tot dusver meer dan 1.000 personen behandeld. We zullen nu eveneens in Guinee-Bissau choleracentra openen. Over twee dagen hopen we het eiland Kachek in Conakry te bereiken. Het is erg moeilijk om informatie van daar te ontvangen, omdat de radiocontacten onbetrouwbaar zijn. Al bij al blijkt uit onze cijfers dat het aantal cholerabesmettingen in veel landen in West-Afrika blijft toenemen."
Cholera is een besmettelijke ziekte die door besmet water en voedsel wordt overgedragen. Indien ze niet behandeld wordt, ligt het sterftecijfer tussen 25 en 50%. De ziekte is endemisch in deze regio. Maar de interactie van een aantal factoren zorgt ervoor dat de jaarlijkse epidemie tijdens het regenseizoen dit keer harder toeslaat dan andere jaren: slechte hygiënische condities, overbevolking in bepaalde gebieden en een tekort aan zuiver drinkwater.
Veel van de uitbarstingen gebeuren in de hoofdsteden zoals Monrovia, Conakry, Ouagadougou en Nouakchott. "In Guinee werden 1.779 gevallen gemeld, waarvan meer dan 1.000 in het hoofdstedelijke ziekenhuis Donka", verklaart Charlotte Bohot, landverantwoordelijke in Guinee. "Veel patiënten in het ziekenhuis komen uit de arme en marginale gebieden Ratoma en Matoto. Daarom hebben we besloten om daar twee bijkomende choleracentra te openen en er met een bewustmakingscampagne van start te gaan."
Haar collega in Liberia, Miles Kemplay, stelt een gelijkaardig patroon vast. "De levensomstandigheden in Monrovia zijn ongelooflijk armzalig. Overal in de stad zijn de mensen kwetsbaar voor besmettelijke ziektes. Vorige week was de ergste week van dit jaar, met 153 ernstige gevallen en 306 verdachte infecties. Door de hevige regenval en het erbarmelijke sanitair zien we het aantal patiënten toenemen", zegt hij.
Goede voorlichting vormt een belangrijk onderdeel van de inspanningen van AZG en andere organisaties om de epidemie onder controle te krijgen. Ze willen de bevolking uitleggen hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen besmetting en waar ze medische bijstand kunnen krijgen. "In Liberia hebben we in samenwerking met het ministerie van volksgezondheid een 'choleralied' laten maken", verklaart Kemplay. "Tijdens de hele maand augustus werd het liedje gespeeld op ELBC Radio en op Radio Veritas, twee van de populairste radiozenders in Liberia."
AZG hoopt binnen enkele dagen haar eerste choleracentrum in Guinee-Bissau te openen.