Sociale media

  • NL
Open the menu

De epidemie zet zich verder


Het aantal mensen dat met cholera besmet is in Angola, heeft de kaap van de 30.000 overschreden. Meer dan 1.100 van hen stierven al aan de gevolgen van de ziekte. De voorbije dagen werden nieuwe zieken geregistreerd in de provincies Huila, Bie en Zaïre, die tot nu toe van de epidemie gevrijwaard waren gebleven.

Sinds het begin van haar interventie, heeft AZG al meer dan 16.000 patiënten opgenomen en meer dan 320 ton medisch en logistiek materiaal verstuurd om aan deze epidemie te beantwoorden.
De AZG-teams, die bestaan uit 65 buitenlandse en zo’n 500 Angolese medewerkers, zijn aan de slag in de hoofdstad Luanda en in de nabije omgeving, evenals in de provincies Benguela, Malanje, Huambo, Bengo en Kuanza Norte.
Overal waar ze aanwezig zijn, zetten onze teams centra voor cholerabehandeling (CTC’s) op, of ondersteunen ze bestaande centra. Hier worden de patiënten verzorgd.
In Luanda beheert AZG vandaag 7 CTC’s – of een capaciteit van 700 bedden – in de meest getroffen zones. De voorbije dagen is de situatie min of meer gestabiliseerd, met zo’n 450 nieuwe gevallen per dag.
In de gemeenten Cacuaco, Cazenga et Maianga, is AZG bezig met het opzetten van een netwerk van 24 orale rehydratatieposten in de lokale gezondheidscentra. Mensen die aan cholera lijden kunnen bij deze posten gerehydrateerd worden, terwijl ernstig zieke cholerapatiënten onmiddellijk geïdentificeerd worden en naar een CTC worden doorverwezen, waar ze intensieve zorg ontvangen. Deze posten verminderen dan ook de druk op de CTC’s, en zorgen ervoor dat ernstig zieke mensen veel sneller in de CTC’s terecht komen. AZG zal hiertoe ook het personeel van de gezondheidscentra opleiden.
Bovendien heeft AZG ook een “choleralied” uitgebracht, dat deze week door de belangrijkste nationale en lokale radiostations zal worden uitgebracht. Dit lied heeft als doel aan de bevolking uit te leggen hoe ze zich tegen de ziekte kan beschermen, en waar ze medische hulp kan krijgen. Het publiek voorlichten is een belangrijk onderdeel van de algemene strategie van AZG bij dergelijke grote epidemieën.