Sociale media

  • NL
Open the menu

Longpestepidemie in Ituri breidt uit


Sinds 2 juni 2006 verzorgen de teams van Artsen Zonder Grenzen ( patiënten met longpest in de gebieden Rethy en Linga in het noordoosten van Bunia, de hoofdplaats van Ituri. Op 19 juni waren al 22 personen overleden als gevolg van de epidemie, en werden er 144 besmettingen geteld. In totaal zijn 12 gebieden met een totale bevolking van 100.000 inwoners getroffen door deze epidemie van longpest, een endemische aandoening in dit deel van de Democratische Republiek Congo (DRC).

Om het hoofd te bieden aan een voortdurende toename van het aantal patiënten heeft Artsen Zonder Grenzen in dit gebied meerdere teams van vrijwilligers ingezet. Verder werden twee isolatiecentra ingericht voor de behandeling van zieken.
Artsen Zonder Grenzen is ongerust over de beperkte mobilisatie van de betrokken spelers in het gebied, in het bijzonder voor het actief opsporen van nieuwe gevallen en vectorbestrijding, twee maatregelen die absoluut noodzakelijk zijn. Longpest is immers een uiterst besmettelijke ziekte die via de luchtwegen doorgegeven wordt. “Het is de hoogste tijd voor de mobilisatie van alle aanwezige spelers die verdachte gevallen actief kunnen opsporen en personen kunnen identificeren die mogelijk met deze mensen in contact kwamen. Indien dit niet gebeurt, kunnen we snel te maken krijgen met een epidemie op grote schaal. We stellen ondertussen al enkele dagen vast dat de epidemie zich uitbreidt naar nieuwe zones”, verklaart Jérôme Souquet, verantwoordelijke van AZG voor de programma’s in Ituri.
De medische teams van AZG garanderen de klinische verzorging en de medische opvolging van patiënten met longpest. Hiermee wil men in de eerste plaats het sterftecijfer tot een minimum beperken, rekening houdend met het groeiend aantal besmettingen. Hiernaast is het belangrijk om de verdere uitbreiding van de epidemie in te dijken, een taak die AZG niet aankan zonder de actieve bijstand van de teams van WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en van het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

Artsen Zonder Grenzen is eveneens bezorgd over het feit dat bij een gebrek aan snelle maatregelen de epidemie zich zou kunnen uitbreiden naar moeilijk te bereiken gebieden. Het betreft in het bijzonder de plaatsen Budza, Djubate, Lailo en Zali die allen gelegen zijn in het gebied Rethy en waar nog steeds veiligheidsrisico’s heersen. “Een uitbreiding van de epidemie naar gebieden die moeilijk bereikbaar zijn door de conflicten in de regio zou catastrofale gevolgen kunnen hebben voor de gezondheidssituatie”, vult Jérôme Souquet van AZG aan.

Sinds 2003 werken teams van Artsen Zonder Grenzen in het district Ituri in het oosten van de Democratische Republiek Congo, in het ziekenhuis Bon marché in de stad Bunia, en zorgen ze voor een snelle reactie bij epidemieën. Het AZG-team in Ituri telt 15 buitenlandse vrijwilligers en 325 Congolese medewerkers.