Sociale media

Open the menu

Gaza: Dodelijke julimaand zet Nasser ziekenhuis onder enorme druk

In Khan Younis, Gaza, komen de gevechten steeds dichter bij Nasser ziekenhuis, het laatste grote ziekenhuis in zuidelijk Gaza. Dat brengt de huidige 550 patiënten in gevaar en hindert een levensbelangrijke toegang tot gezondheidszorg. Bovendien biedt het ziekenhuis ook essentiële ondersteuning aan verschillende andere gezondheidsinstellingen in de omgeving. AZG roept alle strijdende partijen op om de veilige toegang van mensen tot medische zorg te waarborgen en om de evacuatie van het Nasser ziekenhuis te voorkomen.

“Elke escalatie van gevechten nabij het ziekenhuis zou de toegang voor patiënten en medisch personeel belemmeren, waardoor het onmogelijk wordt om zorg te verlenen,” zegt Jacob Granger, AZG-projectcoördinator in Gaza. “Het gezondheidssysteem in Gaza is verwoest en het evacueren van honderden patiënten en medische voorraden, haastig of niet, zou een onmogelijke taak zijn, met rampzalige gevolgen voor de mensen in de omgeving, die nergens anders heen kunnen. Het sluiten van het Nasser ziekenhuis is geen optie.”

10 “mass casualty events” in 1 maand

De oorlog rukt op naar het Nasser ziekenhuis op een moment dat AZG-teams in de Nasser en Al-Aqsa ziekenhuizen overspoeld worden door een enorm aantal gewonde patiënten die tegelijkertijd arriveren. Alleen al in juli is dit tien keer gebeurd na aanvallen en gevechten, vaak in gebieden waar ontheemden schuilen.

In het Nasser ziekenhuis (zuiden van Gaza) biedt AZG orthopedische chirurgie, trauma- en brandwondenzorg, ondersteuning van de kraam- en kinderafdelingen en een neonatale intensive care unit. In juli reageerden AZG-teams in Nasser op massale toestromen van slachtoffers op 1, 13, 16, 17 en 22 juli. Het ziekenhuis verleent zorg aan naar schatting 550 patiënten die doorlopende, levensreddende behandelingen nodig hebben. Vele onder hen vereisen een hoog niveau van zorg, zuurstoftherapie of nauwlettende monitoring. En als laatste grote ziekenhuis in zuidelijk Gaza, biedt het Nasser ziekenhuis ook essentiële ondersteuning, waaronder zuurstofproductie, aan verschillende andere gezondheidsinstellingen in de omgeving.

“Elke dag in juli was een schok na de andere,” zegt Dr. Javid Abdelmoneim, AZG-medisch teamleider. “[Op 24 juli] liep ik achter een gordijn en daar was een klein meisje alleen, stervend in haar eentje. En dat is het gevolg van een ingestort gezondheidssysteem: een klein achtjarig meisje dat alleen sterft op een brancard in de eerste hulp. In een functionerend gezondheidssysteem zou ze gered zijn.”

In het Al-Aqsa ziekenhuis (centraal Gaza) biedt AZG revalidatiezorg, traumachirurgie, geavanceerde wond- en postoperatieve zorg, fysiotherapie en mentale ondersteuning. In juli reageerden AZG-teams in dit ziekenhuis op massale toestromen van slachtoffers op 9, 13, 14, 16 en 27 juli. In dat ziekenhuis functioneert de afdeling spoedgevallen niet naar behoren omdat het overspoeld is met patiënten: voor de oorlog had het ziekenhuis ongeveer 220 bedden voor patiënten en vandaag zijn er 550 tot 600 patiënten opgenomen.

“Het Al-Aqsa ziekenhuis heeft al honderden patiënten boven zijn beddencapaciteit na de Israëlische aanval op de Khadija school in Deir Al-Balah op 27 juli,” zegt Alice Worsley, AZG-verpleegkundig activiteitmanager, “De situatie was wanhopig: zelfs de meest toegewijde reactie kan niet altijd levens redden zonder voldoende voorraden, bedden en medisch personeel.”

Kritieke bloedvoorraden, verzwakte donoren

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid zijn de bloedvoorraden in de bloedbank van het Nasser ziekenhuis kritiek laag na vijf opeenvolgende golven van binnenkomende patiënten, met ongeveer 180 doden en 600 gewonden. Eén op de tien mensen die zich vrijwillig aanmeldden om bloed te geven tijdens een door AZG ondersteunde bloedinzamelingsactie van het Ministerie van Volksgezondheid, waren ongeschikt om te doneren vanwege bloedarmoede of ondervoeding.

Evacuatie na evacuatie

Op 22 en 27 juli gaven de Israëlische strijdkrachten twee evacuatiebevelen in Khan Younis, wat resulteerde in nog een massale verplaatsing en verdere inkrimping van de ruimte waar mensen naartoe kunnen gaan. Volgens OCHA werden van 22 tot 25 juli ongeveer 190.000 Palestijnen ontheemd in Khan Younis en Deir Al-Balah. Sinds het begin van de oorlog is naar schatting 1,7 miljoen mensen geadviseerd om te verhuizen naar een gebied van 48 km².

Hoewel de zogenaamde humanitaire zones in Gaza onveilig zijn gebleken, neemt het bestaan van dergelijke zones de verplichtingen van de strijdende partijen om burgers te beschermen - waar ze zich ook bevinden - niet weg. Al bijna 10 maanden hebben we gezien dat nergens in Gaza veilig is.

AZG roept alle partijen op om veilige toegang tot zorg te waarborgen en de evacuatie van het Nasser ziekenhuis te voorkomen, wat honderden patiënten in gevaar zou brengen.