Sociale media

  • NL
Open the menu

Israël moet stoppen met bombarderen van burgers in Gaza


Vooral burgers zijn het slachtoffer van operatie ‘Protective Edge’ in de Gaza-strook. En nu vormen ook medische hulpverleners een doelwit, stelt Artsen Zonder Grenzen vandaag.

© Samantha Maurin / AZG
© Samantha Maurin / AZG

De gewonden die op zondagochtend – na een nacht en ochtend van zware bombardementen in de wijk Ash Shuja’iyeh - in de spoeddienst van het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad toekomen, zijn vooral vrouwen en kinderen. Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen zagen honderden mensen de streek ontvluchten. Artsen Zonder Grenzen roept Israël op te stoppen met het bombarderen van burgers die klem zitten in de verzegelde Gaza-strook, en vraagt de veiligheid van hulpverleners en medische faciliteiten te respecteren.

Onvoorspelbaar

“Bombardementen en luchtaanvallen zijn niet alleen intens, maar ook onvoorspelbaar. Dat maakt het erg moeilijk voor Artsen Zonder Grenzen en andere medische hulpverleners om rond te bewegen, en de dringend nodige spoedhulp te verlenen”, zegt Nicolas Palarus, projectverantwoordelijke in Gaza.

Twee broertjes van acht en vier maakten deel uit van de honderden nachtelijke gewonden in Ash Shuja’iyeh. Ze lagen naast elkaar in Al Shifa’s brandwondeneenheid, met zware brandwonden door een raketinslag op hun huis.

Pas bij het ochtendgloren begonnen mensen de streek te ontvluchten, te voet of in overladen voertuigen. Op dat moment bereikten ook gewonden het ziekenhuis, per ziekenwagen of op eigen kracht.

“In de spoedgevallendienst stierf de helft van de zwaargewonden binnen enkele minuten na aankomst. De andere helft heeft een spoedoperatie nodig”, zegt Audrey Landmann, medisch coordinator in Gaza.

Overleden hulpverleners

In het ziekenhuis zag Artsen Zonder Grenzen ook twee overleden paramedici, en twee anderen die gewond raakten toen ze gewonden probeerden op te halen in Ash Shuja’iyeh. Deze ochtend ontsnapte een duidelijk geïdentificeerd voertuig van Artsen Zonder Grenzen ook aan een luchtaanval 300 meter verderop. De Israëlische autoriteiten hadden eerder gegarandeerd dat Artsen Zonder Grenzen veilig zou kunnen bewegen van de Erez-grensovergang tot aan Gaza-stad, zodat een chirurgisch team kon worden opgehaald.

 “Medische hulpverleners en faciliteiten moeten gerespecteerd worden, en er mogen geen vuurgevechten plaatsvinden bij of in de buurt van ziekenwagens en ziekenhuizen”, aldus Palarus.

Sinds Israël zijn grondoffensief begonnen is, neemt het aantal slachtoffers enorm toe.

Geen onderscheid

“De officiële reden van het grondoffensief is de tunnels naar Israël te vernietigen, maar wij zien dat er bij de bombardementen geen onderscheid gemaakt wordt, en dat de doden burgers zijn”, zegt Palarus.

Drie families van medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hebben onderdak gevonden in het postoperatieve gezondheidscentrum van Artsen Zonder Grenzen in Gaza-stad. “Ze kunnen nergens heen, en de grens oversteken lijkt niet echt realistisch”, zegt Palarus. “De schuilplaatsen van de Verenigde Naties zijn overbevolkt, en de hygiënische omstandigheden zijn erg verontrustend.”

Naar aanleiding van de noodtoestand, ondersteunt Artsen Zonder Grenzen het Al Shifa-ziekenhuis met een volledig chirurgisch team, medisch materiaal en noodvoorraden. De organisatie schonk ook twee noodhulpvoorraden aan de Geneesmiddelencentrale in het zuiden en noorden van Gaza. De postoperatieve gezondheidspost van Artsen Zonder Grenzen in Gaza-stad draait slechts op 10 à 30 procent van zijn capaciteit, omdat de intensiteit van de bombardementen de patiënten verhindert naar binnen te komen. De vaste activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in het Nasser-ziekenhuis in Khan Yunis zijn onderbroken door het conflict. Artsen Zonder Grenzen werkt al meer dan 10 jaar in Gaza, en biedt medische, chirurgische en psychologische ondersteuning. De organisatie was ook actief tijdens de noodtoestand van 2009 en 2012 in Gaza.