Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG schroeft hulpverlening in Centraal-Afrikaanse Republiek drastisch terug


Artsen Zonder Grenzen beperkt haar noodhulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek de komende week tot het geven van acute, levensreddende zorg. Dit geldt ook voor de hulp aan Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in de buurlanden. AZG heeft hiertoe besloten na de moordpartij op 16 burgers, onder wie 3 hulpverleners van AZG, vorige week in Boguila.

Centraal-Afrikaanse Republiek © Spencer Platt
Centraal-Afrikaanse Republiek © Spencer Platt

“We eisen dat de overgangsregering van de Centraal-Afrikaanse Republiek en alle gewapende partijen in het conflict de vreselijke aanslag onmiddellijk en publiekelijk veroordelen,” zegt algemeen directeur Arjan Hehenkamp.

“We eisen ook dat alle gewapende groepen hun verantwoordelijkheid nemen voor de gebieden en troepen die zij onder hun controle hebben, en dat ze de veiligheid van de burgerbevolking en hulpverleners respecteren. Ook vragen we de overgangsregering om, samen met de internationale troepenmachten, hun mandaat na te leven en bescherming te bieden aan de mensen die dat zo hard nodig hebben.”

Werkomstandigheden evalueren

Artsen Zonder Grenzen gebruikt de komende week om de werkomstandigheden te evalueren en na te denken over de toekomst van haar medische activiteiten in het land. De organisatie is hoogst verontwaardigd dat de overgangsregering en vertegenwoordigers van gewapende groepen de aanslag in Boguila, en andere, gelijksoortige gewelddadigheden in het land, niet publiek veroordeeld hebben.

“Een aanval op Artsen zonder Grenzen is een aanval op een van de belangrijkste verstrekkers van medische hulp in het land,” vervolgt Hehenkamp. “Op sommige plekken zijn we zelfs de enige medische organisatie. We blijven ons inzetten om de medische zorg te bieden die de bevolking nodig heeft, maar de verschillende partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”

Zorg als doelwit

De afgelopen 18 maanden zijn medewerkers van Artsen Zonder Grenzen herhaaldelijk slachtoffer geweest van geweld. Vaak gebeurde dat in de regio Ouham, waar Boguila ligt. Ook medewerkers van het Centraal-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid en van andere internationale hulporganisaties zijn doelwit geweest van aanvallen.

De bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek lijdt inmiddels al ruim een jaar onder extreem geweld, gedwongen vlucht en een ongekende gezondheidscrisis. De internationale gemeenschap en de vredesmachten in het land kijken onverschillig toe.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1997 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Momenteel werken er ruim 300 internationale en meer dan 2.000 Centraal-Afrikaanse medewerkers in 7 reguliere projecten en 6 noodprojecten.
Ook geeft Artsen zonder Grenzen hulp aan Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in de buurlanden Tsjaad, Kameroen en Congo.
Sinds 2006 werkt Artsen Zonder Grenzen in en rond de stad Boguila. Daar geeft zij elke maand 9.000 tot 13.000 medische consulten en behandelt zij maandelijks 5.000 tot 10.000 mensen voor malaria.