Sociale media

  • NL
Open the menu

Rapport: Wijdverspreid geweld tegen medische zorg in Zuid-Sudan

Geweld in ziekenhuizen en de verwoesting van gezondheidsvoorzieningen leidt ertoe dat kwetsbare mensen geen medische zorg meer krijgen in Zuid-Sudan. Dat stelt Artsen Zonder Grenzen in het rapport South Sudan Conflict: Violence Against Healthcare. Sinds het conflict in december losbarstte zijn minstens 58 mensen gedood in ziekenhuizen en werden zeker 6 ziekenhuizen geplunderd of in brand gestoken

Ziekenhuizen in de steden Bor, Malakal, Bentiu, Nasir en Leer zijn geplunderd, meestal op momenten dat in die steden hevig werd gevochten. Maar de aangebrachte schade gaat zuivere geweldpleging ver voorbij.

“Het geweld heeft afgrijselijke vormen aangenomen, ook tegen medische voorzieningen,”’ aldus Raphael Gorgeu, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan. “Patiënten zijn in hun bed beschoten en ziekenhuizen zijn in brand gestoken. Deze aanvallen hebben verstrekkende gevolgen voor honderdduizenden mensen, die hierdoor afgesneden zijn van medische zorg.”

Zo werd het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Leer, in het zuiden van de deelstaat Unity, verwoest eind januari/begin februari. Het was de enige plek waar zo’n 270.000 inwoners in het gebied terecht konden voor secondaire gezondheidszorg, zoals chirurgie en behandeling voor hiv en tuberculose. Gebouwen werden in as gelegd en materiaal dat nodig was om operaties uit te voeren, vaccins op te slaan, bloedtransfusies te geven en laboratoriumonderzoek te doen, werd vernietigd.

In mei, toen mensen terugkwamen naar Leer, hervatte Artsen Zonder Grenzen er een deel van haar activiteiten. In de eerste drie weken behandelden de hulpverleners ruim 1.600 ernstig ondervoede kinderen. Maar het team is nu niet in staat om routinevaccinaties en spoedeisende chirurgie te bieden zoals voorheen.

“Helaas zijn we door de crisis veel van onze patiënten met chronische ziekten uit het oog verloren, die zonder behandeling mogelijk zullen sterven,” aldus dokter en medisch coördinator Muhammed Shoaib van Artsen zonder Grenzen. “We kunnen nu alleen een fractie van ons werk uitvoeren en is er bijvoorbeeld geen enkele mogelijkheid om geopereerd te worden in het zuiden van Unity.”

Ook overheidsziekenhuizen in Zuid-Sudan zijn het toneel van vreselijk geweld. In december zijn 14 patiënten en 1 staflid doodgeschoten in Bor; 14 mensen, waarvan 11 in hun bed, in het Malakal Teaching ziekenhuis in februari; in Bentiu werden in april minstens 28 mensen doodgeschoten, waarvan minstens 1 staflid.