Sociale media

  • NL
Open the menu

Opnieuw geweld in Malakal, Zuid-Sudan: 73 gewonden behandeld

De teams van Artsen Zonder Grenzen in Malakal werkten de hele nacht door om nieuwe patiënten te behandelen die gewond raakten bij gevechten die op donderdag in het kamp uitbraken waar burgers veilig moeten zijn voor geweld. Achttien mensen, onder wie twee van onze Zuid-Sudanese medewerkers, overleefden het niet. In het ziekenhuis werden er tot dusver 73 patiënten opgenomen, 46 van hen met schotwonden.

Zuid-Sudanese vluchtelingen in het kamp in Malakal. © Yann Libessart/AZG
Zuid-Sudanese vluchtelingen in het kamp in Malakal. © Yann Libessart/AZG

Sinds gisterenavond wordt er aanzienlijk minder gevochten, hoewel er vannacht wel nog geweerschoten weerklonken. Door het geweld moest het team zijn activiteiten in het ziekenhuis tijdelijk opschorten, maar nu zijn de medewerkers terug aan de slag. Twee klinieken van andere hulporganisaties in het kamp werden vernield.

Artsen Zonder Grenzen maakt zich onder andere grote zorgen over het lot van 43.000 vluchtelingen die onderdak vonden in het kamp. Hun verblijfplaats is bijzonder krap en ze hebben amper toegang tot water en sanitaire voorzieningen. Artsen Zonder Grenzen weet niet hoe lang ze in de compound zullen mogen blijven.

“Het conflict duurt nu al meer dan twee jaar, en het enige systeem dat de VN heeft ontwikkeld om kwetsbare bevolkingsgroepen in Zuid-Sudan te beschermen, is de oprichting van de kampen waar burgers bescherming genieten tegen het geweld”, aldus Johanna Van Peteghem, adjunct-verantwoordelijke regionale programma's voor AZG. “Het is duidelijk dat dit systeem niet volstaat, aangezien slechts een klein aantal mensen die bescherming krijgt. We maken ons zorgen over de omstandigheden in de het kamp van Malakal en het lot van de mensen die deze plek zonder enige echte bescherming ontvlucht zijn. De kampen liggen als enige oplossing op tafel en de rest van het land wordt gewoon aan zijn lot overgelaten.”

De het kamp in Malakal herbergt al mensen sinds de uitbraak van het conflict in december 2013. Na de toestroom van 10.000 ontheemden in april en nog eens 16.000 in juli en augustus, is het bevolkingsaantal op de site vorig jaar meer dan vertweevoudigd.