Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-uitbraak in Burundese vluchtelingenkampen in Tanzania


Zo’n 64.000 Burundezen die de politieke onrust in hun land zijn ontvlucht, kwamen de afgelopen weken toe in Tanzania. Zij verblijven er in tijdelijke, overvolle kampen. Inmiddels is er cholera uitgebroken. Er zijn al 31 doden en ruim 3.000 mensen met acute diarree geteld. Artsen Zonder Grenzen opent, in samenwerking met lokale autoriteiten, ORS-uitgiftepunten en choleraklinieken in de vluchtelingenkampen Kagunga en Kigoma. Met het rehydratiezout ORS kunnen mensen zelf bij de aanvang van hun ziektesymptomen de uitdroging als gevolg van cholera tegengaan.


Cholerapatiënten verzorgen

De vluchtelingen staan voor een onmogelijke keuze: in Burundi blijven waar het onveilig is of in Tanzania gevaar lopen cholera te krijgen.

"De situatie is kritiek, aldus Kassi Nana N’Zeth, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen ter plaatse. De vluchtelingen staan voor een onmogelijke keuze: in Burundi blijven waar het onveilig is of in Tanzania gevaar lopen cholera te krijgen." De eerste prioriteiten van Artsen Zonder Grenzen in de Kagunga en Kigoma kampen zijn het vzerzorgen van cholerapatiënten, de hygiëne verbeteren en zorgen voor veilig drinkwater.

Bomvol voetbalstadion

Het Kigoma kamp bevindt zich op de oostelijke kust van het Tanganyikameer, iets ten zuiden van de grens met Burundi. Rond de 2.000 vluchtelingen verblijven in een bomvol voetbalstadion. Dit stadion is door de Tanzaniaanse overheid aangewezen als een transitcentrum, waar mensen verblijven voordat ze naar het officiële vluchtelingenkamp in Nyarugusu worden overgebracht. De afgelopen week alleen al hebben meer dan 1.000 mensen met acute diarree aangeklopt bij de bestaande medische voorzieningen voor hulp.

Ook het Kagunga kamp is een transitcentrum. Hier bevinden zich naar schatting 15.000 vluchtelingen. Kassi Nana N’Zeth: "De medische posten staan zwaar onder druk. Per dag komen er zo’n 200 mensen binnen voor behandeling. Omdat ze de stroom patiënten niet aankonden, werden deze per boot naar Kigoma vervoerd. Die boottocht duurt 4 uur. Sommige mensen hebben de reis niet overleefd. De levensomstandigheden zijn vreselijk: de mensen hebben geen onderkomens en ook geen materiaal ervoor ontvangen. Dus ze moeten iets proberen te bouwen met wat ze hebben of kunnen vinden, of in de open lucht slapen."

Cholera

Cholera kan zich snel verspreiden via besmet water of voedsel. Nog sneller als de hygiëne slecht is, er te weinig wc’s zijn en vuil water niet goed wordt afgevoerd. De enige manier om de ziekte te stoppen is door de hygiënische omstandigheden te verbeteren. Belangrijk voor genezing is dat een patiënt zo snel mogelijk wordt behandeld. Zonder behandeling overlijdt tussen de 20 en 50% van de patiënten, met de juiste behandeling is dit minder dan 2%. De behandeling bestaat uit het toedienen van ORS (zout-en-suikeroplossing) om de uitdroging te bestrijden.

De hulp van Artsen zonder Grenzen in Burundi en Tanzania

Op dit moment werken 22 internationale medische en logistieke hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen in Tanzania, samen met een groot aantal lokale medewerkers. Een vrachtvliegtuig met medicijnen, medische en logistieke apparatuur voor de choleraklinieken is reeds onderweg. Artsen Zonder Grenzen werkte ook voor het begin van de politieke onrust in Burundi. Onze hulpverleners ondersteunen 3 gezondheidsposten dichtbij de locatie van de demonstraties in hoofdstad Bujumbura. In samenwerking met het plaatselijke Rode Kruis runt ons team een ambulanceservice om gewonden naar een ziekenhuis te brengen. Daarnaast werken we in Gitega waar we een behandeling bieden voor vrouwen met een fistel.