Sociale media

  • NL
Open the menu

Ruim 200 gewonden als gevolg van lenteoffensief in Afghanistan


Hevige gevechten tussen Afghaanse troepen en gewapende oppositiegroeperingen in de provincie Kunduz, in het noordoosten van Afghanistan, maken het steeds moeilijker voor inwoners om medische hulp te krijgen in de provinciale hoofdstad. In Kunduz-stad werkt Artsen Zonder Grenzen in een traumacentrum.

Najiba (14) raakte gewond bij een raketaanval. Haar familie heeft ruim een uur met haar in een kruiwagen gelopen voordat ze het Artsen Zonder Grenzen-traumacentrum wisten te bereiken. Zij is 2 keer geopereerd maar heeft niet meer gesproken. © Mathilde Vu.
Najiba (14) raakte gewond bij een raketaanval. Haar familie heeft ruim een uur met haar in een kruiwagen gelopen voordat ze het Artsen Zonder Grenzen-traumacentrum wisten te bereiken. Zij is 2 keer geopereerd maar heeft niet meer gesproken. © Mathilde Vu.


Lenteoffensief

Kunduz werd tot voor kort tot een van de meer stabiele Afghaanse provincies gerekend. Hier kwam vorig jaar verandering in, toen de gevechten zich verhevigden. Het huidige lenteoffensief gaat gepaard met intensieve gevechten. In de 3 weken na de aankondiging van het lenteoffensief, 24 april, hebben Artsen Zonder Grenzen hulpverleners 204 oorlogsgewonden behandeld, het merendeel voor schotwonden of verwondingen door explosieven. Onder de 204 gewonden waren 51 vrouwen en kinderen.

Verdubbeling oorlogsgewonden

‘Het aantal oorlogsgewonden in ons traumacentrum is meer dan twee keer zoveel dan in dezelfde periode vorig jaar: van 6 tot 14 procent van alle patiënten,’ aldus Laurent Gabriel, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Onze chirurgen opereren ernstige verwondingen aan buik en borstkas, veel patiënten hebben meerdere complexe operaties nodig.’

Fataal

De situatie verandert met de dag en is onvoorspelbaar. De ene dag kunnen er 5 oorlogsgewonden binnenkomen, de andere 35. ‘Het is moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van wat er buiten Kunduz-stad gebeurt,’ vervolgt Laurent Gabriel. ‘Wij maken ons grote zorgen dat mensen door de aanhoudende gevechten en de vele checkpoints onderweg ons traumacentrum niet tijdig kunnen bereiken terwijl zij dringend medische hulp nodig hebben. Onze patiënten vertellen ons dat er mijnen op de wegen liggen, waardoor zij gedwongen zijn lange omwegen moeten maken om de stad te bereiken. Zo’n vertraging kan ernstig gewonden het leven kosten.’

1.470 patiënten

Ook zijn er mensen die uit angst voor wat hen wacht, het ziekenhuis niet willen verlaten. Veel inwoners van Kunduz verlaten vanwege de onveiligheid het huis nauwelijks. Dit is te merken in het traumacentrum: het aantal verkeersslachtoffers dat voor hulp naar het traumacentrum komt is sterk gedaald: van 109 in de eerste week van april naar 60 in de eerste week van mei. Het blijft echter druk op de spoedeisende hulpafdeling: 1.470 patiënten zijn er in 3 weken verzorgd.

Continue strijd

‘De provincie Kunduz is al ruim een jaar het toneel van militaire operaties en een chronisch conflict tussen oppositie en de regering die continu strijden om dezelfde gebieden met wisselende ondersteuning van lokale milities,’ zegt Guilhem Molinie, landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan. ‘De burgers hebben geen andere keus dan proberen kogels te ontwijken of op andere wijze gedood te worden terwijl ze hun akkers bewerken, dagelijkse inkopen doen of spelen op de binnenplaats.’