Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: AZG verzorgt tientallen gewonden na hevige gevechten


De hevige gevechten tussen het Afghaanse leger en oppositiegroepen in het centrum en het noorden van de provincie Helmand hebben het aantal oorlogsgewonden in het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, dat ondersteund wordt door Artsen Zonder Grenzen, aanzienlijk verhoogd. In de periode dat de strijd het hevigst woedde, tussen 21 juni en 5 juli, verzorgden de medische teams van Artsen Zonder Grenzen 68 oorlogsgewonden.

Patiënten en bezoekers wachten aan de ingang van de dagkliniek van het Boost-ziekenhuis. © Mikhail Galustov
Patiënten en bezoekers wachten aan de ingang van de dagkliniek van het Boost-ziekenhuis. © Mikhail Galustov

De meeste oorlogsgewonden werden behandeld in het ziekenhuis van de ngo Emergency in Lashkar Gah. Het geweld was echter zo hevig dat de organisatie het niet meer alleen aankon en voor de eerste keer in vijf jaar patiënten moest doorverwijzen naar het Boost-ziekenhuis. Toen de gevechten oplaaiden, kreeg het door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde Boost-ziekenhuis patiënten binnen met ernstiger en complexere verwondingen, als gevolg van ontploffingen.

Geweldpiek

Tijdens de “geweldpiek” voerden onze teams tot vijf operaties uit per dag en verzorgden ze zes tot tien gewonden op de spoedafdeling. In totaal behandelde Artsen Zonder Grenzen 68 patiënten die gewond raakten tijdens de gevechten.

“De meesten raakten gewond door geweerschoten of zware explosies,” aldus Marcus Bachmann, projectcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in het Boost-ziekenhuis. “We moesten zelfs een zwangere vrouw verzorgen die getroffen was door granaatscherven.”

De plaatsing van ontploffingstuigen en de vuurgevechten langs de wegen naar Lashkar Gah maakten de toegang van de gewonden tot het ziekenhuis nog moeilijker. “Mijn broer raakte gewond door een granaatscherf, en we waren net op weg naar het ziekenhuis toen de gevechten uitbraken,” vertelt Abid. “Het was nacht, en we konden geen rechtsomkeer maken, maar raakten ook geen stap vooruit. We zaten de hele nacht geblokkeerd langs de frontlinie. We doofden de autolichten en wachtten gewoon af. Gelukkig heeft mijn broer het overleefd, en toen de gevechten tegen de ochtend dan toch stopten, konden we eindelijk naar het ziekenhuis.”

te laat naar het ziekenhuis

Het geweld bemoeilijkte ook sterk de toegang tot zorg in het algemeen, en dat voor de hele bevolking. “Mijn dochtertje was ziek. Door het geweld wilden de taxichauffeurs niet het risico nemen om ons naar het Boost-ziekenhuis te voeren, tenzij we extra betaalden. Dus hebben we een schaap verkocht en geld geleend, waardoor we nog langer moesten wachten. Ondertussen verslechterde de toestand van mijn dochtertje en stopte ze met eten. Ik had vroeger naar het ziekenhuis willen komen,” zo getuigt de grootmoeder van Hawa.

Gezien het gevaar stellen de gezinnen hun reis naar het ziekenhuis liever uit, tot de toestand van de zieke echt kritiek wordt.

De kinderen zijn al ernstig ziek als ze in het Boost-ziekenhuis arriveren: ze zijn acuut ondervoed, hebben infecties of verkeren in septische shock,” aldus Bachmann.

Impact op de bevolking

Hoewel de gevechten sinds 5 juli zijn verminderd en de wegen opnieuw berijdbaar zijn, heeft het hevige geweld nog altijd een zware impact op de bevolking, die dagelijks blootgesteld wordt aan mijnen, explosieven, gevechten en schietpartijen. Onlangs voerde Artsen Zonder Grenzen een enquête bij de patiënten van het Boost-ziekenhuis, waaruit blijkt dat 4 op de 5 bevraagde personen op weg naar het ziekenhuis op hindernissen botsten als gevolg van het conflict. En bij diegenen die niet tijdig of helemaal niet tot bij een medische structuur raakten, werd één op de drie sterfgevallen veroorzaakt door het conflict, aldus de geïnterviewden.