Sociale media

  • NL
Open the menu

Vluchtelingen stromen toe in buurlanden van Centraal-Afrikaanse Republiek


Het aantal mensen dat de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvlucht blijft stijgen, omdat het geweld en de wraakacties in het land doorgaan. Er zouden nu 80.000 tot 100.000 Centraal-Afrikanen naar Kameroen, Tsjaad, Congo-Brazaville en Congo zijn gevlucht.

Vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek komen per vrachtwagen aan in Tsjaad. © Artsen Zonder Grenzen. Tsjaad, 2014.
Vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek komen per vrachtwagen aan in Tsjaad. © Artsen Zonder Grenzen. Tsjaad, 2014.

Artsen Zonder Grenzen heeft daarom noodhulpteam gemobiliseerd in Kameroen, Tsjaad en Congo, naast de teams die al aan het werk zijn in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In Congo-Brazaville zijn teams aan het bekijken of en hoe Artsen Zonder Grenzen hulp kan bieden.

Getraumatiseerde vluchtelingen in Kameroen

In het oosten van Kameroen zijn de voorbije weken 22.000 vluchtelingen toegekomen. Ze hebben lange afstanden te voet afgelegd en alleen kunnen eten wat ze onderweg vonden.

 “De mensen die we zien zijn erg verzwakt, en ze zijn getraumatiseerd,” zegt Sylvain Matthieu, die de noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Kameroen coördineert. “Soms barsten patiënten in huilen uit tijdens een medische consultatie.”

Aan de grensovergang van Garoua Boulai, waar Artsen Zonder Grenzen medische biedt, bevinden zich nu zo’n 4500 vluchtelingen. Andere groepen vluchtelingen zijn verspreid over meerdere plaatsen,  en er worden nog meer mensen verwacht.

Samen met het Kameroense ministerie van Volksgezondheid en andere organisaties behandelt Artsen Zonder Grenzen ook patiënten die ernstig ondervoed zijn. Andere teams van Artsen Zonder Grenzen beginnen binnenkort te werken in het transitkamp Borgogné.

Vooral vrouwen en kinderen in Tsjaad

In het zuiden van Tsjaad zijn de voorbije weken 35.000 mensen aangekomen, te voet of per vrachtwagen. Het zijn vooral vrouwen en kinderen, en vaak hebben ze meer dan 200 kilometer afgelegd en komen ze uitgeput toe.

Artsen Zonder Grenzen is hulpverlening opgestart in Bitoye, een grensstadje dat zijn bevolking met de helft zag toenemen door de vluchtelingen. Op een week tijd is er maar één voedselverdeling geweest, er zijn geen latrines, en er is een gebrek aan drinkwater.

 “Vluchtelingen die wat geld aan de kant hadden staan, zijn per vrachtwagen gekomen, met een enkele persoonlijke bezittingen. De anderen kwamen te voet,” zegt Anthony Thouvenin, die de noodhulp van Artsen Zonder Grenzen coördineert aan de grens met Tsjaad. “Zij hebben helemaal niets.”

Artsen Zonder Grenzen werkt ook meer naar het oosten, in Sido, waar 8500 vluchtelingen zich verzameld hebben, en waar duizenden meer verwacht worden. Op één dag (9 februari) zag het team 150 patiënten.

Gastfamilies in Congo

In het noorden van Congo komen al vluchtelingen aan in Zongo sinds december 2013. Volgens officiële cijfers zijn er in Congo al 60.000 vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De meesten verblijven aan de grens tussen twee Congolese provincies, Equateur en Orientale. De helft van hen leeft in vier vluchtelingenkampen, de andere helft bij gastfamilies.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt in Zongo de pediatrische afdeling en mobiele teams reizen langs de rivier Ubangi, die tussen Zongo en de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui ligt. In een mobiele hulppost in Sambola kwam veertig procent van de patiënten uit Bangui.

Nog eens tienduizend vluchtelingen in Congo-Brazaville

Tien- tot twaalfduizend zouden ook de grens met Congo-Brazaville zijn overgestoken. Zij verblijven bij gastfamilies, of in de wildernis. Artsen Zonder Grenzen bekijkt welke hulp daar precies nodig is.