Sociale media

  • NL
Open the menu

Conferentie medische ethiek in Bahrein afgelast


Artsen Zonder Grenzen moet haar conferentie over medische ethiek annuleren. De conferentie zou in april plaatsvinden in Bahrein, maar werd vandaag door Artsen Zonder Grenzen afgelast wegens een gebrek aan garanties van de overheid.


De conferentie zou in de Bahreinse hoofdstad Manamah plaatsvinden op 10 en 11 april. Dokters, ziekenhuisuitbaters en beleidsmakers uit heel het Midden-Oosten zouden er samenkomen en praten over de uitdagingen voor medisch personeel in politiek onstabiele omstandigheden, en hoe ziekenhuizen een veilige plaats kunnen blijven voor zowel verzorgers als patiënten.

“Na een jaar van overleg krijgen we nog steeds niet de nodige steun om de conferentie te organiseren,” meldt Dr. Bart Janssens, directeur operaties voor Artsen Zonder Grenzen. “We kunnen dus niet anders dan vaststellen dat er in Bahrein geen ruimte is voor overleg rond medische ethiek tussen medische professionals en internationale onpartijdige deelnemers.”

De opstanden in het Midden-Oosten en in het noorden van Afrika vormen nog steeds heel wat obstakels voor medische en humanitaire organisaties, en belemmeren de toegang tot medische zorgen voor patiënten. “We blijven overtuigd van het belang van dit onderwerp, en gaan op zoek naar andere locaties in de regio waar we over medische ethiek kunnen praten,” aldus Dr. Janssens.

Sinds het begin van de onrust in Bahrein, in maart 2011, biedt Artsen Zonder Grenzen hulp aan de slachtoffers van geweld. In 2011 en 2012 vroeg Artsen ZOnder Grenzen meermaals de toestemming aan het Bahreinse ministerie van Volksgezondheid om medische activiteiten in het land te mogen uitvoeren.

Zo zou Artsen Zonder Grenzen patiënten begeleiden naar medische instellingen om na te gaan of het personeel, de patiënten en het veiligheidspersoneel ethisch verantwoord te werk gaan. Bovendien stelde Artsen Zonder Grenzen voor om tijdens noodacties geestelijke gezondheidszorg en technische ondersteuning te voorzien.