Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuwe humanitaire crisis dreigt voor Somalische vluchtelingen in Dadaab, Kenia



In Genève komen deze week overheden bijeen voor de 63e bijeenkomst van het Uitvoerend Comité van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Artsen Zonder Grenzen wijst hen op een dreigende humanitaire crisis in ’s werelds grootste vluchtelingenkampgroep Dadaab in Kenia.

© Brendan Bannon. Dadaab, 2011.
© Brendan Bannon. Dadaab, 2011.

Somalische vluchtelingen leven in Dadaab in extreme omstandigheden en in een klimaat van angst.  "Wij betwijfelen ten zeerste of de vluchtelingen de hulp krijgen die ze nodig hebben,’ zegt Bruno Jochum, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen in Zwitserland.

"De veiligheidssituatie verslechtert en de basisvoorzieningen en hulpverlening nemen af. Het komt daarom niet als een verrassing dat de vluchtelingen kampen met cholera en een nieuwe uitbraak van hepatitis E", aldus Bruno Jochum. Omdat er in Somalië nog altijd een gewapend conflict heerst, kunnen de vluchtelingen voorlopig niet terug naar hun land van herkomst. Zij kunnen daar geen bescherming of hulp krijgen.

Nieuwe humanitaire crisis dreigt

Sinds vorig jaar geven internationale donoren 40% minder uit aan hulp voor de vluchtelingen in Dadaab, toewel het aantal vluchtelingen toeneemt. Nu de start van het regenseizoen voor de deur staat, maakt Artsen Zonder Grenzen zich ernstig zorgen over het gebrek aan onderdak en sanitaire voorzieningen. De huidige, tijdelijke hulpverlening is niet genoeg en het is slechts een kwestie van tijd voor zich er een nieuwe humanitaire crisis in het kamp voordoet.

Artsen Zonder Grenzen hekelt ook het gebrek aan veiligheidmaatregelen. Er heerst nog altijd veel geweld in Dadaab, dat niet het veilige heenkomen is dat het hoort te zijn. Nieuwe vluchtelingen worden bovendien niet geregistreerd. "Dat is volstrekt onacceptabel en in strijd met vluchtelingenverdragen en internationale afspraken", zegt Bruno Jochum. "De Keniaanse overheid en de UNHCR zijn bezig dit probleem op te lossen en wij hopen dat zij er snel uit zijn. Vluchtelingen moeten snel weer geregistreerd worden."

Onveilig voor hulporganisaties

Ook voor hulporganisaties is het er niet veilig om te werken. Zo was er in juli nog sprake van een veiligheidsincident rond enkele hulpverleners. Internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen kunnen sindsdien niet meer permanent aanwezig zijn. Dit beperkt ons vermogen om goede medische hulp te geven en tijdig te kunnen reageren bij acute noodsituaties.

Dadaab is een vluchtelingenkampgroep die bestaat uit 5 vluchtelingenkampen. Artsen Zonder Grenzen heeft een ziekenhuis van 200 bedden in kamp Dagahaley. Ook werken we daar in 4 gezondheidsposten. Een jaar geleden, in oktober 2011, zijn 2 medewerkers van Artsen zonder Grenzen, Monserrat Serra en Blanca Thiebaut, ontvoerd terwijl zij noodhulp gaven in Dadaab. Zij zitten nog altijd gevangen. Totdat zij vrijgelaten worden, reageert Artsen Zonder Grenzen alleen nog op acute noodsituaties.