Sociale media

  • NL
Open the menu

Situatie Sudanese vluchtelingen in Zuid-Sudan wordt problematisch


De oorlog in de Sudanese Blauwe Nijlstaat jaagt steeds meer vluchtelingen over de grens met buurland Zuid-Soedan. Het aantal geregistreerde vluchtelingen in het piepkleine Zuid-Sudanese dorpje Doro was op 7 december al opgelopen tot 21.500. Elke dag komen nog nieuwe vluchtelingen toe. Hoewel er wordt gewerkt om een vluchtelingenkamp te organiseren, heeft nog geen enkele familie een stuk land toegewezen gekregen.

Réfugiés à Doro - Vluchtelingen in Doro © Jean-Marc Jacobs
Réfugiés à Doro - Vluchtelingen in Doro © Jean-Marc Jacobs

Een dorpshoofd vertelde dat volgens hem zijn hele dorp van 5.000 inwoners naar Zuid-Soedan is gevlucht: “We zijn allemaal naar hier gekomen. Niemand is achter gebleven.” De beperkte diensten in de omgeving worden overstelpt. De handpomp die normaal de inwoners van Doro van water voorziet, moet nu een heel vluchtelingenkamp bedienen. Meisjes en vrouwen staan soms 12 uur in de rij. De spanning stijgt.

“Tijdens onze vlucht vroegen mijn kinderen waar we heen gingen. Zij wilden naar huis. Ik vertelde hen dat we op de vlucht waren voor de oorlog en dat we naar een veilige plaats gingen. Maar hier hebben we ook veel problemen. Hier is nu voedselonveiligheid in plaats van de onveiligheid waarvoor we gevlucht zijn,” vertelde een vluchteling aan onze teams.

“Veel van onze patiënten hebben aandoeningen aan de luchtwegen,” zegt Robert Mungai Maina van Artsen Zonder Grenzen. “En er zijn veel mensen met diarree, omdat er de voorbije geen latrines waren en ook niet genoeg water. We zien ook ondervoede kinderen. We verlenen hier in de eerste plaats gezondheidszorg, maar onze teams graven ook latrines en werken aan een betere watervoorziening.”

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Op 28 november zette Artsen Zonder Grenzen een tijdelijke hulppost op in Doro. Daar zijn tot nu al 700 raadplegingen gebeurd, waaronder prenatale raadplegingen. Omdat de situatie niet geschikt is vrouwen die moeten bevallen, zal een vroedvrouw het team komen versterken. Het team bestaat verder uit een arts, een verpleegkundige, twee clinical officers, een gezondheidsvoorlichter en enkele niet-medische humanitaire epxerts. In totaal zijn 15 internationale en 70 lokale medewerkers aan de slag.

De meest voorkomende aandoeningen zijn aandoeningen aan de luchtwegen, diarree en malaria. De hulppost van Artsen Zonder Grenzen geeft vaccins tegen mazelen, tuberculose en tetanus en behandelt ondervoede kinderen. Logistieke medewerkers installeren latrines en organiseren de verdeling van drinkwater. Binnenkort zullen ook mobiele hulpposten uitgestuurd worden naar het vluchtelingenkamp.