Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vertrekt na 35 jaar noodgedwongen uit Thailand


De noden van migranten zonder papieren blijven hoog, maar Artsen Zonder Grenzen mag niet ingrijpen.

© Christian Blanc/AZG-MSF. Ban Huay Nam Khao, 2005.
© Christian Blanc/AZG-MSF. Ban Huay Nam Khao, 2005.

Na maanden onderhandelingen en gesprekken met de Thaise overheid, blijkt het onmogelijk om toestemming te krijgen om gezondheidszorg te voorzien voor migranten zonder papieren en kwetsbare bevolkingsgroepen in Thailand, die volgens Artsen Zonder Grenzen het meest nood hebben aan medische hulp. Eerder dit jaar zag Artsen Zonder Grenzen zich verplicht haar projecten in Samut Sakhon en de Drie Pagoden Pas stop te zetten, waardoor 55.000 kwetsbare mensen hun enige toegang tot gezondheidszorg verloren.

In september kwam Artsen Zonder Grenzen tot het besluit dat er geen andere mogelijkheid meer was: de langstlopende missie moest worden afgesloten. De activiteiten in Thailand begonnen in 1976 met hulp aan Cambodjaanse burgers die op de vlucht waren voor de Rode Khmer. In de jaren '80 bood Artsen Zonder Grenzen steun aan vluchtelingen uit Myanmar. Vanaf midden de jaren 90 speelde de organisatie een belangrijke rol in het voorzien van en pleiten voor uitgebreide zorgen en behandeling voor mensen met hiv/aids. In de jaren 2000 bleef Artsen Zonder Grenzen reageren op noodsituaties en gezondheidszorg voorzien aan Hmong-vluchtelingen in het noorden van het land.

Na 36 jaar is de toegang tot gezondheidszorg in Thailand aanzienlijk verbeterd. Het land was bij de eerste om gratis antiretrovirale middelen te voorzien voor hiv-patiënten. Vandaag leeft een deel van de bevolking echter nog steeds in de marge. Gastarbeiders zonder papieren en gemeenschappen langs de grens hebben nog steeds geen toegang tot basisgezondheidszorg.

Ondanks de inspanningen van de overheid om migranten te registreren, zijn er naar schatting nog steeds tussen 1,5 en 2 miljoen migranten zonder papieren, die geen recht hebben op gezondheidszorg. Artsen Zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over hun lot, maar kon helaas geen overeenkomst bereiken met de overheid om bij te dragen aan een betere gezondheidszorg voor die bevolkingsgroepen. Hoewel de organisatie het doorlopende project dus zal afsluiten, blijft Artsen Zonder Grenzen wel paraat om bij noodsituaties in actie te schieten.