Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: Strijd tegen mazelen en cholera blijft grote uitdaging


Op dit moment verzorgt Artsen Zonder Grenzen patiënten met mazelen en cholera in en rond de stad Marere, in het zuiden van Somalië. In Marere en omliggende dorpen verblijven ook zo’n vijfduizend Somalische vluchtelingen. Maar zoals overal in Somalië wordt Artsen Zonder Grenzen ook in Marere met ernstige beperkingen geconfronteerd en de strijd tegen mazelen en cholera is roeien tegen de stroom op.

© AZG-MSF. Marare, 2011.
© AZG-MSF. Marare, 2011.

Honderdduizenden Somaliërs zijn op de vlucht, zowel in Somalië zelf als in buurlanden, voor de humanitaire crisis. Een burgeroorlog, geweld, gebrek aan hulpverlening en de huidige droogte heeft de bevolking erg verzwakt. Ondervoeding en ziektes steken de kop op. Cholera en mazelen zijn typische ziektes die opduiken als mensen kwetsbaar zijn zijn, als hun afweersysteem verzwakt is en als er onvoldoelde sanitaire voorzieningen zijn.

“Sinds het begin van de mazelenepidemie bij de vluchtelingen, hebben we meer dan 150 patiënten kunnen behandelen”, zegt Silvia Colona, die het project in Marere coördineert. “In een ideale situatie zouden we alle kinderen in de dorpen beginnen vaccineren. Dat is de enige manier om de epidemie te stoppen. Dat is nog niet gebeurd, maar als de autoriteiten ons toestaan om grootschalige vaccinatiecampagnes op te zetten, kunnen we de epidemie indijken en veel dodelijke slachtoffers voorkomen.”

Artsen Zonder Grenzen heeft ook een eenheid om cholerapatiënten te verzorgen opgezet in een het ziekenhuis van Marere, waar ze al 8 jaar actief is. Daarnaast worden er ook eenheden om cholera en mazelen te behandelen bij een vluchtelingenkamp in het dorp Jilib. Daar zijn de voorbije weken 80 gevallen van cholera behandeld, meer dan genoeg om het alarmsignaal te luiden. Cholera is uiterst besmettelijk en patiënten moeten in quarantaine geplaatst worden. Daarnaast organiseert Artsen Zonder Grenzen ook sensibilisering rond de ziekte en ontsmet ze waterbronnen.

In Jilib werden ook hulpgoederen verdeeld onder de vluchtelingen. 1.600 families ontvingen dekens, emmers en kookpotten.