Sociale media

  • NL
Open the menu

Ivoorkust: Oorlog in Abidjan, patiënten onbereikbaar


De strijd om Abidjan maakt het onmogelijk voor Artsen Zonder Grenzen om gewonden en zieken te bereiken. Een team zit vast in een ziekenhuis in de stad. Artsen Zonder Grenzen roept de strijdende partijen op alles in het werk te stellen opdat haar medische teams zich ongehinderd kunnen verplaatsen in Abidjan en andere gebieden waar gevochten wordt en de patiënten toegang zouden hebben tot gezondheidszorg.

© Didier Assal/MSF
© Didier Assal/MSF

“Mensen bellen ons op om te vragen of wij gewonden en zieken kunnen ophalen, maar door de gevechten kunnen onze ambulances zich niet veilig op straat begeven,” aldus Salha Issoufou, arts en landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen vanuit Abidjan, in het zuiden van Ivoorkust. Artsen Zonder Grenzen heeft strijdende partijen in Ivoorkust gevraagd veilige doorgang te verlenen aan mensen die medische hulp nodig hebben en aan Artsen Zonder Grenzen-teams.

In de noordelijke deel van Abidjan werkt Artsen Zonder Grenzen in het enige ziekenhuis dat daar nog open is. Een Artsen Zonder Grenzen-team zit daar sinds 31 maart vast vanwege de zeer gevaarlijke omstandigheden in de stad. Samen met Ivoriaans medisch overheidspersoneel behandelt het team tussen de 30 en 40 gewonden per dag. Deze hebben het ziekenhuis kunnen bereiken doordat zij in de onmiddellijke omgeving van het ziekenhuis gewond zijn geraakt, of met hulp van anderen die hen per kruiwagen komen brengen.

De aanhoudende vuurgevechten en plunderingen verhinderen ambulances ervan zich door de stad te begeven. Ook is de aanvoer van medicijnen en andere ziekenhuisvoorraden gestokt, waardoor er een tekort dreigt aan middelen om patiënten te verzorgen. 'Als dit nog een paar dagen doorgaat hebben we in het ziekenhuis binnenkort geen verdovingsmiddelen, steriele drukverbanden en chirurgische handschoenen meer,' vervolgt Salha Issoufou.

Op zondag 3 april slaagde een Artsen Zonder Grenzen-team, in samenwerking met het Ivoriaanse Rode Kruis, erin materiaal om gewonden te behandelen aan te voeren naar het Treichville academisch medisch centrum in zuidelijk Abidjan. De behoefte aan hulp in de stad zijn echter enorm hoog en herbevoorrading van andere ziekenhuizen is vanwege het hevige geweld nu onmogelijk. Hierdoor komt vooral ook de gezondheid van mensen dien aan chronische ziekten leiden, waaronder mensen die nierdialyse nodig hebben, nog meer in gevaar.

Ook in het westen van Ivoorkust leiden maatschappelijke spanningen tot chaos en grote aantallen gewonden. Artsen Zonder Grenzen-teams hebben van 28 maart tot 3 april 431 gewonden behandeld in de steden Bangolo en Duékoué. 'De gewonden blijven maar komen. Het geweld gaat door ondanks het feit dat het offensief in dit gebied is beëindigd,' vertelt noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen Renzo Fricke. Duékoué huisvest een kamp waar tussen de 15.000 en 20.000 Ivoriaanse vluchtelingen hun heil hebben gezocht. De mensen hebben water en voedsel nodig. Artsen Zonder Grenzen biedt medische hulp in het kamp. Recentelijk zijn hele wijken van Duékoué leeggeroofd.

Artsen Zonder Grenzen verleent ook noodhulp in andere gebieden van het door conflict geteisterde Ivoorkust zoals in de stadjes Man, Danané en Guiglo, en in Liberia, waar onze medewerkers hulp verlenen aan vluchtelingen. Tienduizenden Ivorianen zijn naar Liberia gevlucht. Artsen Zonder Grenzen vraagt de autoriteiten om er alles aan te doen om de veiligheid van burgers te waarborgen.