Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG werkt mee aan de introductie van veelbelovend vaccin tegen meningitis


Het nieuwe vaccin zou epidemieën kunnen voorkomen, maar dan moeten er wel eerst een aantal operationele en financiële hinderpalen uit de weg geruimd worden.

Deze maand wordt in Mali en Niger een veelbelovend nieuw vaccin geïntroduceerd dat de uitbraak van epidemieën met de dodelijkste vorm van meningitis in Afrika zou kunnen verhinderen. Artsen Zonder Grenzen zal meewerken aan de vaccinatiecampagne tegen meningokokken A-meningitis. De ministeries van Volksgezondheid leiden de campagnes.
“Op termijn zou dit vaccin daadwerkelijk de uitbraak van nieuwe epidemieën met meningitis A kunnen voorkomen”, aldus Florence Fermon, verantwoordelijke voor de vaccinatieactiviteiten bij Artsen Zonder Grenzen. “Het vaccin kan echter enkel een optimale impact hebben als het voldoende beschikbaar is in de 25 Afrikaanse landen die het zwaarst door de ziekte getroffen zijn.”
De steun van Artsen Zonder Grenzen sluit aan bij een grotere vaccinatiecampagne onder leiding van de ministeries van Volksgezondheid van Niger, Mali en Burkina Faso, en van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zo wil Artsen Zonder Grenzen bij wijze van steun aan de Nigerese overheid 600.000 mensen tussen 1 en 29 jaar inenten in de districten Boboye en Dosso. Daarnaast zullen teams van Artsen Zonder Grenzen in Mali nog eens 800.000 mensen vaccineren in de districten Koulikoro, Kati en Kangaba.
Artsen Zonder Grenzen moest jarenlang noodinterventies uitvoeren in Afrika, als gevolg van de talrijke epidemie-uitbraken in de zogenaamde meningitisgordel, een geografische zone die zich uitstrekt van Senegal tot Ethiopië. In 2009 vaccineerde Artsen Zonder Grenzen er meer dan 7 miljoen mensen tegen meningitis A. Het tot nog toe gebruikte polysacharidevaccin bood echter slechts gedurende drie jaar bescherming, waardoor de inspanningen van Artsen Zonder Grenzen om de epidemie de kop in te drukken, meteen tenietgedaan werden.
“Het nieuwe vaccin biedt heel wat voordelen”, vervolgt Florence Fermon. “Zo garandeert het gedurende minstens tien jaar bescherming, waardoor het mogelijk is de bevolking preventief te vaccineren. In tegenstelling tot het oude vaccin mag het ook toegediend worden aan kinderen onder de twee jaar. Maar het belangrijkste is dat het de overdracht van de bacterie tussen individuen kan verhinderen, doordat de kiem zich niet verder kan verspreiden. Kortom, ingeënte personen kunnen niet langer niet-ingeënte personen besmetten.”
Toch moeten er eerst nog een aantal hinderpalen opgeruimd worden. Zo is er vandaag nog onvoldoende kapitaal verzameld om het nieuwe vaccin te introduceren in de 22 andere landen van de meningitisgordel. En ten slotte moet er ook een planning opgemaakt worden voor de lancering van het vaccin.
“Dankzij een vernieuwend onderzoeks- en ontwikkelingsbeleid is ervoor gezorgd dat het vaccin van bij de ontwikkeling een redelijke kostprijs heeft van maximaal 0,4 dollar per dosis”, licht dr. Tido Von Schoen-Angerer toe, directeur van de Artsen Zonder Grenzen-campagne Toegang tot Basismedicijnen.
“Ondanks die lage prijs is er echter nog steeds geen enkele donor bereid gevonden om het nieuwe vaccin te helpen financieren en te helpen bij de introductie ervan in de 22 andere landen. Die landen moeten de nodige ondersteuning krijgen om hun bevolking voldoende te kunnen vaccineren. Verder moeten we ook waarborgen dat kinderen vanaf één jaar ingeënt kunnen worden in het kader van routinevaccinaties. We mogen die unieke kans om doeltreffend een ziekte te bestrijden die duizenden mensenlevens eist, niet laten liggen.”