Sociale media

  • NL
Open the menu

Liberia: Na 20 jaar noodhulp draagt AZG laatste ziekenhuizen over aan overheid


Vandaag stopt AZG na twintig jaar noodhulp in Liberia officieel met haar werk in de ziekenhuizen. Het ministerie van Volksgezondheid neemt de verantwoordelijkheid over.

“Liberia werd verscheurd door een veertien jaar durende burgeroorlog. Op het einde was de gezondheidszorg een absolute puinhoop,” aldus Dr. Dhammika Perera, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Liberia. “Herstel gaat altijd traag, maar vandaag neemt het ministerie van Volksgezondheid de laatste ziekenhuisdiensten van Artsen Zonder Grenzen over. We blijven in het land, maar na twee decennia is dit een belangrijke mijlpaal voor ons, en symbolisch voor hoe Liberia opnieuw zelf gezondheidszorg kan bieden aan de bevolking."

Na het einde van de oorlog in 2003 en de verkiezingen in 2005 is Artsen Zonder Grenzen systematisch de hulpprojecten en ziekenhuizen in een groot aantal van de 15 provincies van Liberia beginnen overdragen. Begin dit jaar leidde Artsen Zonder Grenzen nog steeds twee gratis ziekenhuizen in de hoofdstad Monrovia, Benson Hospital in Paynesville en Island Hospital in Bushrod Island, waar jaarlijks meer dan 20.000 vrouwen en kinderen worden behandeld.
“Artsen Zonder Grenzen levert medische hulp in noodsituaties," zegt Dr. Perera. “Naarmate Liberia stabieler wordt, moet onze rol verkleinen en moet de regering de zaken overnemen.” Er zijn echter nog heel wat uitdagingen om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen, vrouwen en kinderen, gratis verzorging kunnen blijven krijgen. Er zijn geen goedkope oplossingen. Daarom moet de internationale gemeenschap de nodige hulp bieden om Liberia te kunnen heropbouwen.

Om de leemte op te vangen die zou kunnen ontstaan wanneer Artsen Zonder Grenzen haar laatste twee ziekenhuizen sluit, heeft de organisatie een nieuw ziekenhuis gebouwd, alle diensten naar daar overgebracht en het hele project aan het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken geschonken. Bovendien installeerde Artsen Zonder Grenzen tachtig kinderbedden en breidde de organisatie de kinderafdeling uit in het grootste ziekenhuis van Monrovia, Redemption Hospital. 

Nu is er ondersteuning op lange termijn nodig in plaats van noodhulp. Er zijn momenteel minder dan honderd dokters op een bevolking van 3,6 miljoen mensen. In de ziekenhuizen in Monrovia zijn er amper 250 kinderbedden voor een stad met meer dan 1 miljoen inwoners. Naast een grotere capaciteit voor pediatrie, heeft Liberia ook nood aan meer gratis noodverloskunde en gynaecologie en een betere toegang tot gratis gezondheidszorg voor vrouwen.
“Sinds de oorlog hebben we al een hele weg afgelegd, maar er is nog enorm veel werk,” aldus Dr. Gwenigale, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken van Liberia. “We moeten nogal wat obstakels overwinnen eer we echt gratis zorg kunnen bieden aan mensen die niet eens elke dag brood op de plank hebben. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we continue steun van internationale schenkers nodig voor meer ziekenhuisbedden, de lonen, een verzekerde voorraad medicijnen in de ziekenhuizen en de opleiding van nieuw medisch personeel."
Vanaf juli 2010 zal Artsen Zonder Grenzen met het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken samenwerken om in drie gezondheidsstructuren van het ministerie broodnodige gratis medische en psychologische zorgen te kunnen bieden aan slachtoffers van seksueel geweld.
Artsen Zonder Grenzen heeft sinds 1990 medische humanitaire hulp verschaft in Liberia. De overname van de laatste ziekenhuisdiensten is de belangrijkste vermindering van de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Liberia in de laatste 20 jaar.

Bekijk de fotoreportage: "We konden niet aan de kant blijven staan"

Bekijk de video: "20 jaar in Liberia"