Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG voert medische hulpverlening in Kirgizië op


De situatie blijft erg gespannen in Osh en Jalal-Abad, twee steden in het zuiden van Kirgizië.

Sinds 10 juni vielen daar al honderden doden bij geweld tussen verschillende gemeenschappen. Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn ter plaatse en bieden medische hulp aan gewonden en vluchtelingen, en ondersteunen de locale medische faciliteiten.

Geweld in Nariman

Op maandag 21 juni hoorde een team van Artsen Zonder Grenzen dat in Nariman, in de buitenwijken van Osh, opnieuw geweld was uitgebroken. Het team ging naar het ziekenhuis van Nariman, waar 25 gewonden waren opgenomen en verteld werd dat twee andere patiënten gestorven waren.
“Alle patiënten waren mannen, met verwondingen aan het hoofd, gebroken ribben, en kneuzingen,” zegt Andrei Slavuckij, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in het zuiden van Kirgizië. “Die verwondingen waren duidelijk het gevolg van fysieke mishandeling. Het toont aan dat het geweld en de spanningen hier nog lang niet voorbij zijn.”
Het ontbrak het ziekenhuis aan medicatie en ander medische materiaal om de gewonden te verzorgen, en dus heeft Artsen Zonder Grenzen het daarvan voorzien. Artsen Zonder Grenzen zag ook vier gewapende maar ongeïdentificeerde mannen op het ziekenhuisterrein. Dat kan andere gewonde slachtoffers afschrikken om hulp te komen zoeken.
“Het is mogelijk dat andere gewonden zich verstoppen en te bang zijn om hulp te zoeken in het ziekenhuis,” zegt Slavuckij. “Bovendien kunnen ambulances zwaargewonde patiënten niet overbrengen naar gespecialiseerde ziekenhuizen, omdat de ambulanciers met de dood bedreigd werden aan checkpoints als ze dat zouden doen. Het is cruciaal dat patiënten volledig en ongehinderd toegang krijgen tot medische faciliteiten.”

Activiteiten van start in Onadir

Op woensdag 22 juni bleek de situatie in een kliniek in Onadir erg moeilijk. Onadir is een Oezbeekse gemeenschap van 55.000 mensen ten zuiden van Osh. “Het medisch personeel hier is volledig uitgeput,” zegt Sonia Peyrassol, psychologe en projectcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Als sinds het begin van het geweld is  het dag en nacht bezig met patiënten te verzorgen. Zowel de patiënten als de personeelsleden zijn in shock. Toen we hen vroegen hoe het ging, begonnen ze te huilen en ze vertelden verschrikkelijke verhalen.”
Op dezelfde dag voorzag Artsen Zonder Grenzen postoperatieve zorgen voor vijftig patiënten die al eerder bij het geweld gewond raakten. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ziekenhuis in Onadir nu op vlak van chirurgie, kindergeneeskunde en de behandeling van chronische aandoeningen. Een chirurg, een arts en een verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen zullen het lokale personeel versterken. De kern van het werk van Artsen Zonder Grenzen zal psychologische ondersteuning zijn.
Meer dan tien dagen na het begin van het geweld blijft de situatie erg gespannen in en rond Osh en Jalal-Abad. Toch ziet Artsen Zonder Grenzen dat sommige vluchtelingen beginnen terug te keren. Maar in Osh en omgeving zijn veel huizen afgebrand en veel mensen blijven bang. Ze houden zich verborgen of schuilen in hun gebarricadeerde wijken. De vele geruchten versterken de sfeer van angst.

Lees het verhaal van Andrei Slavuckij, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in zuidelijk Kirgizië

Zes teams van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse

Artsen Zonder Grenzen werkt in de steden Osh en Jalal-Abad, en op vier plaatsen langs de Oezbeekse grens. De teams ondersteunen de bestaande medische faciliteiten en verzorgen slachtoffers en vluchtelingen.

Artsen Zonder Grenzen heeft zes teams samengesteld met artsen, chirurgen, psychologen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers. Vier van die teams leggen zich toch op hulpverlening aan families die het geweld ontvlucht zijn en nu in moeilijke omstandigheden moeten leven. Ze verlenen medische en psychologische hulp, en hebben ook hulpgoederen, waaronder 1.000 hygiënekits, verdeeld onder 5.000 mensen.

De twee andere teams werken in ziekenhuizen in Osh en Jalal-Abad. Zij ondersteunen het lokale medisch personeel en voorzien hen van medische voorraden. Zo ontving de polikliniek in Onadir 2.000 behandelingen voor chronische aandoeningen. Woensdag 23 juni deden de teams zo’n 3.000 medische consultaties, met onder meer de verzorging van heel wat gewonden. 25 internationale medewerkers coördineren de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in het zuiden van Kirgizië.

Aan de andere kant van de grens, in Oezbekistan, leidt Artsen Zonder Grenzen lokale psychologen op om mentale hulp te verlenen aan vluchtelingen. De focus ligt op groepssessies en de opleiding van begeleiders. Een onderzoek naar de toestand van water en sanitaire voorzieningen staat op de agenda.

Artsen Zonder Grenzen helpt de vluchtelingen in Oezbekistan ook met hulpgoederen. Sinds 23 juni is de situatie gewijzigd en zien de teams veel vluchtelingen opnieuw vertrekken. De autoriteiten hebben daarom opgedragen de mentale hulpverlening te staken. Het team blijft de situatie wel opvolgen en maakt zich klaar om de teams aan de Kirgizische kant van de grens te ondersteunen.

Artsen Zonder Grenzen is actief in Kirgizië sinds 2006 en in Oezbekistan sinds 1997, om tuberculosepatiënten, waaronder een aantal die aan de zwaarste vorm van de ziekte lijden, te helpen.