Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG breidt hulpoperatie verder uit


De chirurgische eenheden die Artsen Zonder Grenzen heeft opgezet in Port-au-Prince werken de klok rond om de enorme hoeveelheid patiënten te verzorgen. Ervaren medewerkers van Artsen Zonder Grenzen zeggen dat ze nog nooit zoveel zware verwondingen hebben gezien.

Omdat de ernstigste gevallen het eerst behandeld worden, worden nu veel amputaties en keizersnedes uitgevoerd.
In het in operatiekwartier van het Chocsalziekenhuis, waar Artsen Zonder Grenzen is gaan werken nadat haar oorspronkelijke gebouwen zwaar beschadigd raakten, wordt non-stop gewerkt. In Trinite worden patiënten behandeld onder een zeil van canvas, op de plaats van een ziekenhuis dat getroffen werd door de aardbeving. De operaties gebeuren er in een geïmproviseerde operatiezaal.
In Carrefour, een erg zwaar getroffen district, is Artsen Zonder Grenzen net beginnen werken in een ziekenhuis met twee operatiezalen. Eén van de coördinatoren van Artsen Zonder Grenzen, Hans van Dillen, zegt dat daar onmiddellijk op gereageerd werd. "Toen mensen zagen dat we begonnen te werken in Carrefour, troepten ze samen rond de ingang. Patiënten werden gebracht in kruiwagens en op de rug van mensen."
Er zijn ook andere ziekenhuizen in de omgeving, maar die zijn al overstelpt met gewonden. Bovendien hebben ze maar weinig Haïtiaans personeel en beperkte voorraden.
De zoektocht naar meer gebouwen die bruikbaar zijn als ziekenhuis gaat door. Ook de inspanningen om meer medisch personeel en materiaal in het land te krijgen, worden verdergezet. Hier is het voornaamste probleem de luchthaven, die een flessenhals is. Verschillende vitale vrachtvluchten moesten al afgeleid worden. Door gebrek aan toestemming om te landen liep de aankomst van het zo nodige opblaasbare ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen 24 uur vertraging op.
Artsen Zonder Grenzen is er wel in geslaagd om 70 extra internationale medewerkers in Port-au-Prince te krijgen, meestal via buurland de Domonikaanse Republiek. Zij nemen een deel van het werk over van de 30 medewerkers die al ter plaatse waren toen de aardbeving gebeurde.
Het is duidelijk geworden dat sommige van onze Haïtiaanse medewerkers de ramp niet hebben overleefd. Artsen Zonder Grenzen probeert sommige van hen nog steeds te lokaliseren, en maakt zich ernstige zorgen om hun welzijn.
De teams zeggen dat voedsel en water een ernstige bezorgdheid vormen, en dat het gebrek daaraan bijdraagt tot spanningen in de stad. Er is weinig merkbaar van een aanzienlijke verdeling van hulp, en er zijn meer en meer plunderingen, die nog niet gepaard gaan met geweld.
Artsen Zonder Grenzen breidt haar hulpoperatie aanzienlijk uit, en plant onderzoeken in verschillende delen van de stad, waar verwacht wordt dat de noden even hoog zullen zijn. Artsen Zonder Grenzen hoopt zo snel mogelijk andere medische activiteiten uit te bouwen, waaronder mobiele klinieken waar geen functionerende gezondheidscentra zijn, en mentale gezondheidszorg voor mensen die getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen.