Sociale media

  • NL
Open the menu

Aanhoudend geweld teistert bevolking noorden en oosten Congo


In heel 2009 leed de bevolking in Oost-Congo onder het aanhoudende geweld van verschillende gewapende groepen. Honderden mensen werden gedood, duizenden vrouwen, kinderen en soms mannen werden verkracht. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht.

Op 17 oktober vaccineerden onze teams duizenden kinderen tegen de mazelen op zeven plaatsen in rebellengebied. Dit gebeurde met de steun van het Congolees ministerie van Volksgezondheid en met veiligheidsgaranties van alle strijdende partijen. Toch opende het Congolese leger het vuur. Duizenden mensen sloegen op de vlucht en Artsen zonder Grenzen moest haar teams evacueren naar provinciehoofdstad Goma.
Artsen zonder Grenzen was woedend over dit offensief. “We werden gebruikt als lokaas,” zegt coördinator Luis Encinas van Artsen zonder Grenzen. “Deze aanvallen waren een onaanvaardbaar misbruik van humanitaire hulpverlening.” In andere gebieden kon de vaccinatie verdergaan. In totaal werden 165.000 kinderen ingeënt.
Ondanks de toenemende onveiligheid in Oost-Congo, blijft Artsen zonder Grenzen medische hulp bieden aan honderdduizenden mensen in één van de grootste interventies van 2009.
Tegelijkertijd had de bevolking in de noordelijke regio’s Hoog- en Laag-Uelé te lijden onder aanvallen van de Ugandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Resistance Army, LRA) en de offensieven van het Congolese en Ugandese leger tegen het LRA.
Honderdduizenden mensen sloegen in 2009 op de vlucht. Artsen zonder Grenzen was actief in Uelé met chirurgische, psychologische en voedselprogramma’s en met basisgezondheidszorg voor de duizenden vluchtelingen.
In andere gebieden blijft de gezondheidszorg erg gebrekkig. Het voorbije jaar boden onze teams medische hulp bij uitbraken van onder meer ebola, cholera en mazelen. In het hele land hebben teams van Artsen zonder Grenzen in 2009 meer dan 500.000 mensen ingeënt tegen mazelen.

> terug naar de Top Tien