Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp aan cycloonslachtoffers in Bangladesh en India


Het is inmiddels meer dan een maand geleden dat cycloon Aila een spoor van verwoesting trok door Bangladesh en het oosten van India.

Elke dag worden mensen opnieuw gekweld door overstromingen: als het hoogvloed is staan dorpen opnieuw onder water. Er is vooral een grote behoefte aan onderdak, schoon drinkwater, voedsel, wasplekken en wc's. Artsen Zonder Grenzen deelt hulpgoederen uit, geeft medische basiszorg, checkt en repareert waterbronnen.
Zo'n 90.000 mensen (75.000 mensen in Bangladesh en 15.000 in India) die getroffen door cycloon Aila en de nasleep ervan worden geholpen door Artsen Zonder Grenzen. En volgens berichten zijn er nog steeds mensen in afgelegen gebieden die nog geen hulp hebben gekregen. De overstromingen die cycloon Aila veroorzaakte hebben huizen, vee, garnalenkwekerijen en akkers verwoest. Mensen schuilen in zelfgemaakte hutjes op wat er van de dijken is overgebleven. Met hoogvloed vloeit het water opnieuw over sommige dorpen, twee keer per dag.
“Het water staat mensen letterlijk tot aan de lippen,” vertelt Rivkah van Barneveld die de hulpactie voor Artsen zonder Grenzen coördineert in de getroffen Indiase deelstaat West-Bengalen. “Huizen zijn ofwel verwoest of overstroomd, de meeste mensen kunnen niet eens droog slapen. En het regenseizoen staat voor de deur, dus het is heel belangrijk dat mensen behoorlijk onderdak hebben. Om mensen te helpen, delen wij plastic zeilen en dekens uit.”
Watervoorzieningen en buiten-wc's zijn ook gehavend door de overstromingen, wat de verspreiding van diarree en andere besmettelijke ziekten in de hand werkt. Bij gebrek aan schoon water, wassen mensen zichzelf en hun spullen in hetzelfde water waarin zij ook hun behoefte doen. Soms gebruiken ze datzelfde water ook als drinkwater.
In India functioneren de bestaande medische voorzieningen – gezien de omstandigheden – goed. In Bangladesh is dit anders. Daar geeft Artsen Zonder Grenzen medische zorg aan de getroffen bevolking. Noodhulpcoördinator Megan Hunter: “Onze mobiele hulpposten hebben zo'n tien verschillende gebieden bezocht. We behandelen zo'n 250 patiënten per dag. De meeste mensen lijden aan diarree of hebben een huidontsteking opgelopen. Verder geven wij hen zeep, emmers, chloortabletten om water mee te zuiveren en laten we hen zien hoe die te gebruiken.”
Binnenkort zal nog een noodhulpteam, met een water- en sanitatiespecialist, medisch personeel en logistieke medewerkers naar Bangladesh afreizen.