Sociale media

  • NL
Open the menu

Sri Lanka: Slechts beperkte hulp aan vluchtelingenkampen toegestaan


Nog steeds zitten 150.000 mensen vast in het hevig bevochten Vanni-gebied. Het regent er hevig en mensen doen het al wekenlang zonder drinkwater en behoorlijke schuilplaats.

Dat verhoogt de kans op uitbraak van ziektes zoals diarree en ernstige luchtweginfecties. Bovendien moeten de mensen het al wekenlang zonder drinkwater, medicijnen en sanitaire voorzieningen doen. Tot nu toe wordt hulporganisaties nog steeds toegang tot de mensen ontzegd.
Volgens berichten leven mensen in zelfgemaakte onderkomens of hebben ze zelfs dat niet. Het gebied wordt hevig gebombardeerd en de Tamiltijgers beletten de mensen te vluchten. Steeds meer mensen proberen toch het gebied uit te komen, met het gevaar daarbij om te komen. Op het strand waar de bevolking naartoe is teruggedreven, wachten nog steeds 1.000 mensen waarvan ledematen zijn geamputeerd op evacuatie.
Vorige week kwam een nieuwe golf vluchtelingen aan, zo'n 5.000 mensen, in het gebied rond Vavuniya dat in handen van de regering is. In totaal verblijven er nu zo'n 40.000 mensen in en rondom Vavuniya. Artsen Zonder Grenzen geeft voedingshulp in tien opvangkampen. Ook andere hulporganisaties zijn er actief en delen hulpgoederen uit.

Beperkte toegang tot vluchtelingenkampen

Zo'n 3.500 mensen bevinden zich in vijf opvangkampen op het Jaffna schiereiland, dat tevens in handen van de regering is. Een aantal gewonden zijn overgebracht naar het Point Pedro ziekenhuis, in het noordelijke puntje van het schiereiland. Twee kampen zijn opgezet in Kodikamam en Mirosuvil in het district Chavakachcheri, maar de toegang tot de kampen is beperkt. Artsen Zonder Grenzen wil de kampen in om te kijken hoe de mensen eraan toe zijn en wat de noden zijn, maar tot nu toe heeft het Srilankaanse ministerie van Defensie hiervoor geen toestemming gegeven.
Inmiddels is een tweede chirurg van Artsen Zonder Grenzen aangekomen in het ziekenhuis in Vavuniya waar hij het bestaande chirurgisch team versterkt. Vorige week heeft het team 204 mensen geopereerd, waarvan 193 schot-, granaat- en soortgelijke wonden had. Het ziekenhuis is overvol, en patiënten moeten bedden delen, met zijn tweeën of meer.
Er zijn onvoldoende medische voorzieningen die de patiënten na hun operatie kunnen opvangen. Omdat zij gespecialiseerde, postoperatieve zorg nodig hebben, kunnen zij niet zonder meer naar de opvangkampen worden gestuurd. Artsen Zonder Grenzen heeft 55 lokale medewerkers aangenomen om de patiënten te verzorgen.