Sociale media

  • NL
Open the menu

Chaos bij nieuwe cholera-uitbraak


Bij een tweede cholera-uitbraak in Chetugu zijn meer dan honderd mensen gestorven sinds het eerste geval op 24 november.

De stad Chetugu ligt honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Harare en telt 55.000 inwoners. Artsen Zonder Grenzen kwam aan op 12 december, nadat er eerder die dag melding was gemaakt van de ziekte. De situatie die de organisatrie er aantrof in het kleine choleracentrum van de overheid was schrijnend. Er waren meer dan 650 gevallen vastgesteld en er zouden al 74 mensen gestorven zijn. Patiënten lagen op de grond, sommigen naast lijken. Er waren geen sanitaire voorzieningen, er was geen voedsel en geen water.
“Het was hier een absolute chaos,” zegt Luis Maria Tello, de medische coördinator van het noodteam van Artsen Zonder Grenzen. “Er waren geen bedden, de patiënten lagen overal. Mensen stierven van de dorst.”
Het verwijderen van de lijken was de eerste prioriteit van het noodteam. “Er lagen over dode lichamen,” zegt Tello. In één dag slaagde Artsen Zonder Grenzen er in de lijken te verwijderen en alles te desinfecteren.
Het team zorgde voor meer dan 150 cholerabedden, bijna 3.500 liter medicijnen tegen cholera, en zes tenten. Door de hoge besmettingsgraad in de zone rond het behandelingscentrum zet Artsen Zonder Grenzen nu een nieuw en geïsoleerd centrum op met tenten en latrines in aparte en gecontroleerde zone. Het team organiseert ook een betere registratie van patiënten en een efficiënt screeningsproces voor cholera.
Toch maakt het team zich zorgen, met name omdat er verteld wordt dat er mensen, die te bang waren om naar het ziekenhuis te komen, gestorven zijn in hun huizen. “Mensen bleven thuis omdat er zoveel mensen stierven in het ziekenhuis dat ze bang waren om te komen. Ze werden liever thuis verzorgd,” zegt Grant Anthony, de specialist in water en sanitair van noodteam van Artsen Zonder Grenzen.
Een ander probleem is voedsel in het ziekenhuis krijgen. Veel patiënten zijn al dagen in het centrum en hebben al die tijd niets gegeten. Een oude man probeerde zijn infuus te verwijderen om het centrum te kunnen verlaten. “Ik heb honger, ik heb al negen dagen niet gegeten,” zei hij. In het hele land beschikken veel gezondheidscentra niet over voedsel voor hun patiënten. Artsen Zonder Grenzen en andere organisaties bekijken de mogelijkheden om basisvoeding voor de patiënten te verzekeren.
De bron van de uitbraak in Chetugu zou intussen geïdentificeerd zijn. De autoriteiten stelden vast dat veel zieken water hadden gebruikt uit gebroken leidingen. Omdat er ook veel rioleringspijpen gebarsten zijn, wordt verondersteld dat rioolwater het drinkwater gemakkelijk heeft kunnen besmetten.
Ook buiten de stad, in de omliggende boerderijen, zijn gevallen van cholera vastgesteld. De zware regenperiode is begonnen, waardoor de cholerabacterie zich makkelijker kan verspreiden van de stad naar het platteland. Artsen Zonder Grenzen zal zo snel mogelijk verkenningen uitvoeren naar de omliggende gebieden om eventueel andere grote cholera-uitbraken op te sporen.