Sociale media

  • NL
Open the menu

Duizenden besmet met cholera


AZG is gestart met een dringende interventie in Guinee-Bissau voor een ernstige uitbraak van cholera. De eerste gevallen werden gemeld in mei, maar de epidemie brak los in augustus. Meer dan 6000 mensen zijn besmet en bijna 120 mensen stierven.

Elke dag melden zich gemiddeld 70 nieuwe gevallen in het behandelcentrum dat werd geopend in de stad Bissau. De hoofdstad is het zwaarst getroffen, maar ook in de 11 andere regio’s van het land werden gevallen gemeld. De ziekte slaat voornamelijk toe in dichtbevolkte omgevingen zoals markten.

“De snelle verspreiding is het gevolg van verschillende factoren,” zegt Daniel Remartínez, coördinator van de AZG-teams, “rituelen bij begrafenissen, waar familieleden het water drinken waarmee het lichaam werd gewassen – verhogen de kans op besmetting. Daarnaast heerst ook een algemeen gebrek aan basishygiëne. Dit maakt onder meer dat gezondheidscentra besmettingshaarden worden. Een andere factor is ook dat 80% van de inwoners van Bissau geen toegang heeft tot drinkwater. Ze maken gebruik van primitieve bronnen die besmet kunnen zijn door de nabijgelegen latrines.”

Choleracentra en mobiele teams

AZG ondersteunt het choleracentrum dat geopend werd in Bissau en ook 17 andere rehydratiecentra in het land. De teams concentreren zich op de ondersteuning van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten op plaatsen waar onvoldoende capaciteit is: ze hebben behandelcentra helpen opzetten, medicijnen en materiaal geleverd en implementeren en houden toezicht op maatregelen voor hygiëne en besmettingscontrole. In sommige gevallen bieden ze ook medische bijstand aan patiënten.

De organisatie stuurt ook mobiele teams uit die watervoorziening en sanitair installeren, huizen van patiënten ontsmetten en actief op zoek gaan naar nieuwe gevallen om de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Onvoldoende capaciteit en middelen

Ondanks het feit dat cholera endemisch is in het land (in 2005 greep AZG in bij een andere epidemie), beschikt het land over onvoldoende capaciteit om de ziekte te bestrijden. “Het waterdistributiesysteem is de voorbije jaren niet verbeterd. We zien dat de centra waar we in 2005 werkten beter voorbereid zijn, maar algemeen gesproken blijft de plaatselijke capaciteit erg beperkt,” voegt Remartínez eraan toe.

Hoewel de autoriteiten enorme inspanningen hebben geleverd om informatie te verstrekken over de ziekte, zijn er geen middelen beschikbaar. “De mensen weten wat cholera is en we zien dat het medisch personeel gevallen behandelt. Desondanks is het moeilijk om de epidemie onder controle te houden omdat er geen toegang is tot hygiënemaatregelen,” besluit de AZG-coördinator.