Sociale media

  • NL
Open the menu

Mazelenvaccinatie bij meer dan 625.000 kinderen


Een mazelenepidemie sloeg toe in het district Tanganyika in Katanga, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). AZG startte een grootschalige vaccinatiecampagne.

Honderdduizenden kinderen in dit gebied zijn niet geïmmuniseerd. Daarom startte AZG met een noodinterventie om de kinderbevolking te vaccineren en de zieke kinderen te behandelen.
Meer dan 2000 mensen in het district raakten tijdens de eerste helft van dit jaar besmet met mazelen. Er werden 35 sterfgevallen als gevolg van mazelen gemeld. Deze dodentol zou echter evengoed veel hoger kunnen liggen. De belangrijkste doodsoorzaak zijn complicaties die tot verschillende weken na de infectie kunnen opduiken. “Mazelen is een erg besmettelijke ziekte en doodt een groot aantal kinderen hier,” verklaart Josep Prior, AZG-landverantwoordelijke in de DRC. “De belangrijkste slachtoffers zijn kinderen onder de vijf jaar, maar ook oudere mensen kunnen het virus krijgen of overdragen.”
Daarom besloot AZG het gezondheidssysteem te ondersteunen, te zorgen voor het isoleren van de patiënten en het tijdig toedienen van medicijnen. De medische AZG-teams concentreren zich op de acute gevallen, patiënten die lijden aan complicaties als luchtweginfecties, diarree, uitdroging of ondervoeding. Intussen zullen vaccinatieteams alle kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar oud vaccineren in 10 gezondheidsdistricten. Het gaat om een enorme vaccinatiecampagne, met als doelgroep meer dan 625.000 kinderen.
Een volledige generatie kinderen werd onvoldoende geïmmuniseerd en staat daarom bloot aan de infectie. “In Tanganyika,” voegt Josep Prior eraan toe, “was een routinevaccinatie niet doeltreffend tijdens de oorlog. Veel mensen zijn jaren op de gevlucht geweest. Ze verscholen zich in de brousse, gingen elders wonen of verlieten zelfs het land. De situatie is pas sinds twee jaar rustig geworden, en de mensen komen stilaan terug naar hun land.”
Een deel van de bevolking heeft geen toegang tot basisgezondheidszorg, omdat ze zo afgelegen wonen. “De epidemie woedt in een enorm gebied, en we hebben amper tot in de dorpen geraken met de wagen,” vertelt Anne Wouters, verantwoordelijke voor de AZG-vaccinatieteams. “We zullen ons aanpassen, inventief zijn. We moeten gebruik maken van motoren, fietsen en boten op de rivier Tanganyika, die door het hele district stroomt. Deze vaccinatie is erg complex om te organiseren.”
Deze campagne – in samenwerking met plaatselijke gezondheidsautoriteiten en –medewerkers – ging van start op 7 juli en zal 4 maanden duren. In totaal zullen 200 AZG-medewerkers vaccineren in de gebieden Moba, Kalemie, Nyunzu, Nyemba, Ankoro, Kabalo, Manono, Kiambi, Kansimba en Kilwa.